Gyllene gryning växer utomlands

NYHETER

Den ekonomiska krisen på väg bli en politisk

1 av 4

När nynazistiska Gyllene gryning fick 18 platser i parlamentet förra året sa många att det bara handlade om missnöjesröster.

Men stödet fortsätter öka och nu försöker partiet etablera sig utomlands.

Den ekonomiska krisen i Europa är på väg att även bli en politisk kris.

Ingenting tyder på att grekerna bär på någon påtaglig fascistisk ådra. Så sent som i valet 2009 fick Gyllene gryning bara en halv procent.

Sedan slog den ekonomiska krisen till. I kombination med att Grekland fuskat med siffrorna för att kunna bli medlem av euron blev följden kraftiga nedskärningar, lönesänkningar och massavskedanden.

Landet är inne på sitt sjätte år av recession. Innan årets slut måste staten sparka 25 000 anställda. Till slutet av 2015 hela 150 000.

Gyllene gryning har lyckats utnyttja den negativa samhällsomvandlingen och sociala oron maximalt.

I valet 2012 kom man från ingenstans och fick sju procent av rösterna. Efter snart ett år i parlamentet ger färska opinionsmätningar partiet mellan 9 och 12 procent. De är tredje största parti och fått stort utrymme i media.

Allt är invandrarnas fel

Framgångsrecept är budskapet att allt är invandrarnas fel. Grekland har de senaste åren tagit emot oproportioneligt många.

Partiets kärntrupper i sina svarta t-shirt och med den naziliknande partisymbolen ägnar sig åt att "skipa rättvisa" på gatorna, särskilt i invandrartäta områden. Rättvisan består i att de utrustade med basebollträ och andra tillhyggen spöar upp mörkhyade personer.

Partiet har lagt fram ett förslag om att icke-greker som begår våldsbrott som mord ska kunna dömas till döden.

Gyllene gryning ägnar sig också åt annan hjälpverksamhet. Man delar regelbundet ut mat på offentliga platser. Men bara till människor som kan visa id-kort på att de är grekiska medborgare.

Krisen har lett till kraftiga nationalistiska strömningar i Grekland.

Startar egna daghem

Stämningar som Gyllene gryning spelar på genom att bland annat starta daghem där barnen ska få lära sig "grekiska ideal". Vilket får många att dra paralleller med nazisterna metoder.

Gyllene gryning nöjer sig inte längre bara med att värva medlemmar i hemlandet. Partiet är i färd med att öppna kontor i bland annat Tyskland, Österrike, USA, Kanada och Australien. Alla länder där det finns stora grekiska invandrargrupper.

I Australien pågår försök att förbjuda partiet redan innan det etablerat sig.

Även om det mesta just nu går Gyllene grynings väg så finns det många greker som reagerar starkt mot partiet och deras metoder. Särskilt ute på öarna.

Nyligen hade partiet förberett för att dela ut mat i en by på ön Thasos. Men bara till greker. Byborna gick man ur huse och hindra Gyllene grynings partimedlemmar att lasta ur maten ur sin skåpbil.

Grekland är det land som hittills drabbats värst av den ekonomiska krisen. Men i takt med att alltfler länder dras in så växer de extrema och nationalistiska stämningar.

Risken finns att exemplet Gyllene gryning dyker upp i fler länder.