Löfven: ”Det går upp och ner”

1 av 3 | Foto: Felipe Morales
S rasar i den senaste väljarundersökningen av Aftonbladet/United Minds. Men S-ledaren stirrar sig inte blind på siffrorna. ”Lika lite som jag tänker vara högmodig när det går uppåt, lika lite tänker jag ta för allvarligt på att det går neråt,” säger Löfven, som här intervjuas i Gävle i dag av Aftonbladets Anette Holmqvist.

avAnette Holmqvist

NYHETER

GÄVLE. Socialdemokraternas chockras i väljaropinionen är ingenting som oroar Stefan Löfven.

S-ledaren tar sifforna med ro – men poängterar att partiet nu måste prata ännu mer om jobb och utbildning.

– Lika lite som jag tänker vara högmodig när det går uppåt, lika lite tänker jag ta för allvarligt på att det går neråt, säger Löfven.

Aftonbladet/United Minds väljarundersökning från oktober 2012. Så här såg det ut då.

I dag är Stefan Löfven på innovationsresa i Gävle. På förmiddagen besökte han bland annat företagsklustret Future Position X, FPX. Dagen inleddes med fika där representanter från näringsliv och högskola deltog liksom landshövdingen och förra S-ministern Barbro Holmberg.

Fler jobb viktigast

Dagen kunde dock ha börjat bättre för S-ledaren.

I morse publicerade Aftonbladet en ny opinionsundersökning från United Minds som visade att Socialdemokraterna tappar rejält i oktober. Partiet backar med 1,7 procentenheter och är nu nere på 31,4, vilket är den sämsta siffran sedan Löfven tog över.

Men Stefan Löfven vägrar erkänna någon oro. Han slår fast att det är naturligt att siffrorna går upp och ned ibland.

– Jag är absolut inte orolig. Vi jobbar på och utvecklar vår politik varje dag för fler arbetstillfällen för ungdomar och äldre. Det här besöket i Gävle är en del i det. Det är i september 2014 som det avgörs, säger han.

”Regeringens budgetbomb förklaringen”

Liksom Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tror Stefan Löfven att partiets opinionsras till stor del kan förklaras av att debatten den senaste tiden handlat om annat än jobb och utbildning. Bland annat anger han regeringens många budgetutspel som skäl.

– Det har varit en tid då regeringen haft sin bombmatta om allting annat än jobb och kunskap. Det är möjligt att det blir ett resultat av det, säger han.

– Men det är självklart att vi ska tillbaks och då är det jobbfrågan som är viktigast. I vår jobbmotion har vi tydliggjort skillnaderna mellan de politiska alternativen. Vi satsar betydligt mer på jobb och utbildning än regeringen, och det tror jag kommer att bära frukt.

Krisen i omvärlden

Men inte heller alliansen har anledning att fira.

I Aftonbladet/United Minds oktobermätning hamnar Kristdemokraterna återigen utanför spärren till riksdagen, vilket i förlängningen hotar regeringen.

Men Kent Persson, partisekreterare (M), menar ändå att han är övertygad om att alliansen kommer att gå fram som fyra partier tillsammans i valet 2014.

Opinionsläget i övrigt förklarar han med den ekonomiska krisen i omvärlden och de många varslen som även sköljer över Sverige just nu.

– Vår främsta uppgift som regering är att se de utmaningar vi står inför. Det har vi klarat i sex år nu och det kommer vi fortsätta med, säger Persson.

Men också att Sverigedemokraterna växer så kraftigt just nu tror han beror på människors oro över situationen i omvärlden.

– Vi tror att det på kort sikt gör att missnöjespartier som Sverigedemokraterna växer.