Läsare rasar mot Migrationsverket

Publicerad:

NYHETER

”Inte klokt att utvisa en föräldralös 2-åring – låt Haddile få stanna i Sverige!”

Aftonbladets läsare rasar mot Migrationsverkets beslut att utvisa en övergiven tvåårig flicka.

–  Att överhuvudtaget försvara sitt beslut med att man tänker på hennes bästa är det mest horribla jag någonsin hört!, skriver en läsare.

Proteststormen tilltar även på Facebook och Twitter.

Vilken otrolig inkompetens det finns bland tjänstemännen på Migrationsverket! Inget beaktande av barnperspektiv eller av FN:s Barnkonvention. Ofta tillskrivs politiken dessa avvisningsbeslut som är helt absurda, men jag utgår ifrån att besluten grundas på enskilda tjänstemäns subjektivitet och okunnighet. Sedan gömmer de sig bakom politiken och lagstiftningen! Men det duger inte, eftersom det är deras ansvar att tolka lagstiftningen precis som inom Socialtjänsten. Socialstyrelsen som granskar kommuner och privata utförare inom socialtjänst och övrig vård och omsorg, varför granskar de inte hur ett statligt verk lever upp till Barnkonventionen? Allvarligt!!”, skriver en läsare i ett mejl till Aftonbladet.

Vad är Sverige för land är vi totalt utan empati det finns inte ord för det sjuka att utvisa barnet jag som svensk skäms och vägrar acceptera det”, skriver Marianne.

Läsaren Eva skriver:

En liten tvåårig flicka har sin hela värld här! Mamma pappa , språk vänner alla känslor och begrepp. Att kasta iväg henne till ett barnhem i ett annat land vore fullkomligt barbariskt! Jag bara gråter! Ni måste kämpa vidare! Hur kan vi ha dessa totalt känslokalla byråkrater i Sverige? Hur har de uppfostrats? Vad har vi gjort för fel?

Protestlistor och Facebooksidor

Flera Facebooksidor skapades under gårdagen där man kräver att utvisningen stoppas. Hundratals människor från hela Sverige har skrivit på protetslistorna som lagts ut på internet.

Under artiklarna om Haddile skriver Aftonbladets läsare:

Vad är det för trångsynta människor som arbetar på Migrationsverket, ja, utvisa dem istället. Hadille ska stanna i Sverige”, skriver Erkki.

Det här visar på hur nödvändigt det är att införa barnkonventionen som svensk lag. Dessutom borde Migrationsverket överhuvudtaget inte få hantera ärenden där barn ingår. Om de alls ska hantera något. Lägg ner!”, skriver Lars.

Inte klokt att utvisa en föräldralös tvååring. Låt Haddile få stanna i Sverige”, skriver Elisabeth.

Det är i och för sig inte helt otänkbart att den tvååriga flickan skulle kunna återförenas med modern, men så länge man inte vet var mamman är och att hon är i stånd att vara vårdnadshavare, ska flickan absolut stanna var hon där hon är nu, i ett hem där hon uppenbarligen trivs och är önskad”, skriver Michael.

Hoppas detta med att utvisa flickan inte är sant. Jag håller tummarna att allt går bra. Hon ska stanna hos familjen här i Sverige. Lycka till och kram till er alla”, skriver Birgitta.

Publicerad: