Nyheter

Trafikkaos i Norrland under dagen

Av: 

Victor Stenquist

TT

Martin Nilsson

NYHETER

Kraftigt snöfall orsakade många trafikolyckor i Luleåområdet

Snöfall och blixthalka stoppade idag trafiken i delar av Norrland. E4:an utanför Luleå var under för- och eftermiddag avstängd efter flera trafikolyckor. Under kvällen rör sig snöfallet norrut.

– Kör försiktigt, tänk på avstånden och lämna bilen hemma om det går, säger Peter Edin, vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen i Norrbotten.

Efter en svart trafiknatt i södra Sverige rörde sig snöfallet och halkan norrut. På några timmar inträffade minst fem olyckor i Norrbotten. E4:an var under förmiddagen helt avstängd i båda riktningarna mellan trafikplats Gäddvik norra och trafikplats Notviken utanför Luleå.

Vid 12 öppnades ett körfält upp igen och klockan 15 var båda körfälten öppna igen.

– Nu verkar snön dragit vidare norrut och det har lugnat ner sig, säger Peter Edin, vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen i Norrbotten.

E10 mellan Riksgränsen och Narvik är fortsatt avstängd i båda riktningarna på grund av hårt väder.

Ingen ska ha avlidit i olyckorna men två personer är förda till sjukhus, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

En fastklämd

På väg 97 söder om Boden inträffade på morgonen en olycka mellan en personbil och en traktor. Enligt Norrländska Socialdemokraten klämdes en person fast. Hur allvarliga skadorna är finns det i nuläget inga uppgifter om, rapporterar tidningen.

Fortsätter norrut

De kommande dagarna väntas ytterligare snöblandat regn eller regn falla över Götaland och Svealand när lågtrycket stabiliseras över södra Sverige. När den fuktiga luften krockar med djupfrysta vägar bildas is – med risk för rejäl halka på många vägbanor. Snöfallet håller i sig i norr och enligt Trafikverkets halkprognos blir det fortsatt halt i hela landet.

– Det är ett ganska markant skifte som har skett, från högtryck till mer ostadigt väder. Tyvärr kommer det även in mildluft. Även om många önskar mer värme är det inte bra med plusgrader. Det kan bli rejält halt, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Prioriterar hårt trafikerade vägar

På Trafikverket står saltbilar i beredskap för att rycka ut på utsatta vägsträckor - men ska du ut och köra på glesa vägsträckor i veckan bör du hålla koll på temperatur, avstånd och hastighet.

– Vi prioriterar de vägar som har mest trafik. Mindre trafikerade vägar saltas inte, det behövs en viss mängd bilar för att att saltet ska ha effekt, säger Thomas Pihl, pressinformatör på Trafikverket.

– Men blir det rejäl halka åker vi ut och sandar.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Tipsa | Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter