De flesta ser allvarligt på SD-kopplingen

NYHETER

Flera toppolitiker är chockade över avslöjandet om om SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths aktiva roll i sajten Avpixlat.

Samtidigt är inte alla förvånade över att Sverigedemokraterna har kopplingar till forumet.

Så här tycker partierna om Ekeorths roll i nätsajten Avpixlat.

Åsa Romson, språkrör, Miljöpartiet: Jag tycker att det är väldig skrämmande. En riksdagsledamot ska förvalta förtroendet som man har fått från medborgarna. Att stå bakom en sajt som sprider sådana här åsikter är bortom alla ramar för hur en riksdagsledamot ska agera.

Carin Jämtin, parti­sekreterare, Socialdemokraterna: För mig är det självklart att riksdags­ledamöter med rasistiska åsikter inte hör hemma i riksdagen. Nu är det upp till Jimmie Åkesson att reda ut de problem han uppenbarligen har i sitt parti.

Kent Persson, partisekreterare, Moderaterna: Detta är en i raden av händelser som visar att Sverigedemokraterna ofta brister när det kommer till synen på människors lika värde.

Caroline Szyber, riksdagsledamot, Kristdemokraterna: Är det så att uppgiften stämmer så är det inte bra. Avpixlat främjar den hatkultur som frodas på nätet.

Jonas Nyström, pressekreterare, Centerpartiet: Vi har ingen kommentar till det här. Det är en fråga som Sve­rigedemokraterna får sköta själva.

Christina Höj Larsen, antirasistisk talesperson, Vänsterpartiet: Det är väldigt allvarligt. Ert avslöjande visar att Kent Ekeroth står i spetsen för det propagandaarbete som Sverigedemokraterna tidigare inte velat kännas vid. Avpixlat fyller en viktig funktion för SD.

Nina Larsson, partisekreterare, Folkpartiet: Jag är faktiskt inte speciellt förvånad att det finns en koppling till Kent Ekeroth och därmed Sverigedemokraterna i riksdagen. Främlingsfientlighet frodas i dag bland annat på sajten Avpixlat och i de mörkbruna hörnen av svensk politik, detta är en utveckling som jag och mitt parti ser mycket allvarligt på.