Ville ha barn – fick dottern gravid

NYHETER

En mamma som fick sin adopterade tonårsdotter att bli gravid genom inseminering för att hon själv ville ha barn har dömts till fem års fängelse i Storbritannien.

Tidigare sekretessbelagda dokument visar att dottern övertalades att inseminera sig själv sju gånger under en tvåårsperiod som började 2008, då flickan var 14 år gammal.

Flickan blev gravid vid 16 års ålder och födde barn vid 17. Barnmorskor började ana oråd då adoptivmamman försökte hindra att dottern knöt an till sitt barn.

Barnmorskorna tog kontakt med sociala myndigheter och en polisutredning inleddes 2011. Domstolsbeslut i fallet har offentliggjorts först sedan hela rättsprocessen avslutats. Kvinnan fälldes för barnmisshandel.

Mamman har tre adopterade döttrar, som inte har fått gå i vanlig skola. Kvinnan har själv ansvarat för att undervisa dem hemma. Innan hon förmådde den äldsta dottern till insemination ska kvinnan 2007 ha fått nej till att adoptera ännu ett barn.

Fallet har väckt frågor även om kontrollerna kring den internationella handeln med donerad sperma, som mamman i detta fall hade beställt via internet från den danska spermabanken Cryos.

De berörda myndigheterna i Storbritannien har inlett en diskussion om regelverket på området.

TT