Kommunal säger nej till medlarnas bud

NYHETER

Fyra strejker riskerar att bryta ut i veckan

Bussar, pendeltåg, tunnelbanevagnar – alla riskerar de att stanna i veckan. Sammanlagt fyra strejker är utlysta.

I dag sa Kommunal nej till bussmedlarnas bud.

– Det innebär att en konflikt rycker allt närmare, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och Bussarbetsgivarna gällande ett nytt kollektivavtal bröt samman tidigare i vår. Facket utlyste strejk och arbetsgivaren svarade med hot om lockout.

I dag la medlarna fram ett nytt bud – som förkastas av facket.

– Medlarnas bud var ett skambud! I budet ingick inte några som helst förbättringar för våra medlemmar och anställda inom trafiken, säger Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Men det är inte bara busschaufförerna som kan få stanna hemma i veckan. Fackförbunden Seko och Fastighets varslar tillsammans flera tusen medlemmar som innefattar allt från städare till järnvägsarbetare.

Tusentals strejkar

En minut över midnatt på onsdag går 1 400 av Kommunals medlemmar – främst bussförare – ut i strejk. Det är bussföretag i Stockholm, Södertälje och Umeå som drabbas.

Senare samma dag har Seko varslat om att ta ut 1 300 telekomanställda i strejk i bland annat Luleå, Sundsvall och Göteborg.

Dagen efter får resenärer på tunnelbanans röda linje i Stockholm söka alternativa resvägar. Dessutom går över tusen anställda ut i strejk på pendeltågen i Skåne, Göteborg och Stockholm.

Stridsåtgärderna fortsätter under torsdagen med att städare vid 20 olika företag också går ut i strejk.

”Dumpar arbetsvillkoren”

Kommunal vill bland annat ha en större löneökning och kräver att alla anställda får minst elva timmars dygnsvila. Även Seko och Fastighets strejker bottnar i lönepåslag och anställningsförhållanden.

Järnvägskonflikten handlar enligt Seko främst om den upphandlade spårtrafiken i Stockholm, Västsverige och Skåne.

– Nya tågoperatörer försöker dumpa anställningsvillkoren. Vi vill att våra medlemmar ska få behålla sina anställningsvillkor, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko.