Twitter sa nej till spionorganisationen

NYHETER

Flera internetbolag – däribland Facebook och Google – uppges ha hjälpt amerikanska underrättelseorganisationer att spana på privatpersoner.

Även Twitter fick frågan om att samarbeta – men de vägrade, skriver New York Times.

Övervakningsskandalen som briserade i går har väckt ilska världen över. Washington Post och The Guardian uppgav i går hur de amerikanska underättelsetjänsterna National Security Agency (NSA) och FBI samlar in information om privatpersoner från flera internetjättar.

Twitter ville inte förhandla

Bland de nio företag som ska samarbeta med regeringen finns bland annat Facebook, Google och Skype. Tidiga uppgifter gjorde gällande att NSA och FBI hade direkttillgång till företagens servrar, vilket gjort att de kunnat samla in bland annat bilder, mejl, dokument och ljudsamtal från privatpersoner.

Uppgifterna har ändrats något i takt med att nyheten har utvecklats. Enligt New York Times ska företagen inte gett NSA och FBI direkttillgång till deras servrar, men ska ha ha gjort det lättare för underrättelsetjänsterna att inhämta information.

Enligt New York Times källor ska även Twitter fått frågan om att samarbeta med NSA och FBI. Men mikrobloggen vägrade att förhandla, skriver tidningen.

I ett uttalande säger Twitter att "användare har rätt att bekämpa regeringens ogiltiga förfrågningar, och vi står med dem i denna kamp".

Dementerar uppgifterna

Hittills har alla utpekade bolag förnekat delaktighet i det fram till i går topphemliga spionprogrammet Prism. Internetjättarna hävdar att de inte ens känt till programmet.