Experten: Ett demokratiskt problem

På Kairos gator firar tiotusentals personer att Egyptens president Muhammad Mursi avsatts.

Men Mellanösternexperten Leif Stenberg tycker att man ska vara försiktig med glädjeropen.

– Nu dikterar armén villkoren, säger han.

Mellanösternexperten Leif Stenberg.
Mellanösternexperten Leif Stenberg.

Efter fyra dagars intensiva protester satte den mäktiga egyptiska armén ned foten. De förklarade president Muhammad Mursi avsatt och utropade en övergångsregering i väntan på nyval. På Kairos gator firade Mursis motståndare med fyrverkerier och lasershower. Men Leif Stenberg, chef för centret för Mellanösterstudier vid Lunds universitet deltar inte i firandet.

– Det är svårt att fira att en armé avsätter en demokratiskt vald president. Man måste komma ihåg att Mursi var Egyptens första demokratiskt valda president, de andra ledarna har kommit från militären, säger han.

Ekonomin en av orsakerna

Leif Stenberg är själv förvånad över hur snabb händelseutvecklingen har varit. Att kritiken mot Mursi periodvis har varit stark är inget nytt. Däremot tonar han ner Mursis islamisering av landet som orsak.

– Egyptens ekonomi är på fallrepet. Industrin är på nedgång och arbetslösheten är hög. Det andra problemet är kopplat till rättssäkerheten, många egyptier har känt sig oroliga i vardagslivet och upplevt polisen som korrumperad. Mursi har inte lyckats lösa de här problemen, säger han.

Problemen kvarstår

Leif Stenberg tror inte att protesterna kommer att spilla över på andra länder i regionen, däremot kan det komma att bli oroligt i Egypten ett tag framöver.

– Det kommer nog att bli skärmytslingar och mindre konfrontationer mellan Mursi-anhängare och deras motståndare den närmaste tiden. Men det är nog en väldigt liten risk för att det här skulle kunna utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig. 

För Egyptens nya ledare väntar stora utmaningar.

– Den som tar över efter Mursi kommer att stå inför samma ekonomiska och sociala problem. Kraven på Egyptens ledare kommer bara att öka, säger han.

Publisert: