Nyheter

Carl Bildt överraskade - ringde "Ring P1"

Av: 

Andreas Söderlund

NYHETER

Svarade på Twitter: "Jag ringer"

Ekot avslöjade i morse att Carl Bildt inte ställt sig bakom ett förbud mot kärnvapen.

För Ekot vägrade han uttala sig.

Men mitt i en diskussion i radioprogrammet "Ring P1" ringde plötsligt – Carl Bildt själv.

– Jag tittade på Twitter och såg att du tänkte ta upp det här och då tänkte jag att då ringer jag väl, säger han i programmet.

Ekot har under morgonen rapporterat om att Carl Bildt på en FN-konferens nyligen inte ställde sig bakom ett uttalande om förbud mot kärnvapen av humanitära skäl. De har sökt honom för en intervju utan att lyckas.

När "Ring P1" skulle börja i morse skrev Alexandra Pascalidou, programledare för Ring P1, på Twitter att frågan skulle diskuteras och Bildt svarade:

– Jag ringer!

Utfrågades av Pascalidou

Kort senare dök hans röst upp på telefonlinjen.

– Godmorgon, godmorgon! Så kan det bli, säger han.

– Men det är ju fantastiskt, svarar en överraskad Alexandra Pascalodidu.

Sedan följde en utfrågning där Pascalidou fick sätta in sig i rollen som politisk utfrågare och pressade Carl Bildt på varför han inte ställt sig bakom uttalandet.

– Jo, det där är egentligen ingen stor sak. Även om Ekot har gjort det till en stor sak, säger Carl Bildt.

– Vi bedriver ett seriöst arbete när det gäller också kärnvapennedrustning, framför allt provstoppsavtalsfrågorna att få dem underskrivna, taktiska kärnvapen som vi sysslar mycket med tillsammans med andra länder, Iranfrågan som kanske är den allra mest akuta. Men just det där uttalandet är ett stickspår som egentligen inga mera seriösa länder har engagerat sig i.

Sverige – en fredsnation

Carl Bildt är känd för att vara svårintervjuad. Pascalidou avbröt och ställde motfrågor.

– Men vi är ändå en fredsnation är det väldigt många som tycker, säger Pascalidou.

– Vi är en fredsnation och därför ska vi vara seriösa i vårt nedrustningsarbete arbete och försöka uppnå det som faktiskt är möjligt att uppnå. Vi strävar efter en värld helt utan kärnvapen men vi måste också vara realistiska och inse att den världen ligger relativt långt borta. Och då måste vi koncentrera vårt arbete på att åstadkomma det som går att åstadkomma.

– Menar du att det här är någonslags taktik? Att det är något slags pragmatisk strategi? frågar Pascalidou.

– Det är att försöka uppnå det som går att uppnå. Jag skulle gärna vilja avskaffa alla krig med någon deklaration på en gång, eller avskaffa alla kärnvapen med en deklaration på en gång. Men så fungerar tyvärr inte världen.

"Solen lyser"

Precis som andra lyssnare fick Carl Bildt några minuter att svara på frågor och säga det han ville säga. Sedan tackade Pascalidou för pratstunden.

– Vi tackar så mycket Carl Bildt för att du ringde. Ha en bra dag! säger hon.

– Det samma, det samma. Solen lyser, säger Carl Bildt och lägger på luren.

Får kritik av Ekot

Sveriges Radios Ekoredaktion upprörs över Bildts val att prata med Ring P1:

– Vi har sökt honom upprepade gånger under hela förra veckan och fått beskedet att han inte har tid. Vi har erbjudit oss att ta oss till möten där han befinner sig och verkligen ansträngt oss. I stället ringer han till Ring P1. Jag tycker att det är förvånande att han väljer att göra så. Det är olyckligt, säger Anne Lagercrantz, Ekots chef, till svt.se.

Hon ser det som oroande att han väljer att inte uttala sig för de reportrar som har satt sig in i ämnet.

– Det är ingen kritik mot Ring P1, men i det här fallet hade vi en specialinsatt reporter som jobbat i en längre tid, säger Lagercrantz.

Publisert: