Lars Adaktusson vill bli KD-politiker

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Erkänner: "Jag har betalat för svart arbetskraft"

Journalisten och tv-profilen Lars Adaktusson ger sig in i politiken på allvar.

DN debatt skriver han att han söker medlemskap i Kristdemokraterna och att han tänker kandidera till nästa års EU-parlamentsval.

Vid en presskonferens i riksdagen tillsammans med ledaren Göran Hägglund i dag sa han:

– Jag är från och med i dag medlem i Kristdemokraterna.

Lars Adaktusson, 57, tidigare nyhetsankare i SVT:s "Aktuellt" och programledare för "Agenda" kommer att kandidera till nästa års EU-parlamentsval.

Adaktusson, numera frilansjournalist och egenföretagare, meddelar i dag på DN debatt att han söker medlemskap i Kristdemokraterna.

Klockan 10.30 i dag höll partiledaren Göran Hägglund en presskonferens med Lars Adaktusson i riksdagen i Stockholm.

– Det är 15-16 månader kvar till Europaparlamentsvalet och programmet man presenterar är viktigast men kandidaterna spelar naturligtvis en stor roll. De spelar stor roll för att svenska folket ska rösta, inledde Hägglund.

– Lars behöver ingen vidare presentation. Han har varit inne i miljontals svenskars vardagsrum kväll efter kväll efter kväll, fortsatte han.

– Jag är från och med i dag medlem i KD och har också tackat ja till att kandidera i Europaparlamentsvalet nästa år, säger Lars Adaktusson.

Räknar inte med nominering

– Att jag kandiderar betyder inte att jag räknar med att bli slutgiltigt nominerad rakt av. Det är en demokratisk process som jag har största respekt för.

Anledningen till att han går med i KD uppger han vara människosynen.

– Jag tror på de värderingar som KD bygger sin politik på: frihet och socialt ansvar i kombination. Jag tror också på betydelsen av den etik KD bygger sin politik på: att det vi vill att andra ska göra mot oss ska vi göra mot dem.  Det kan tyckas självklart, men när jag ser ut över det politiska landskapet i dag är jag inte säker på det.

– Jag ser inte minst hur egennyttan gör sig påmind när det gäller dem som är beredda att stänga ute andra människor för att de inte är svenska.

Adaktusson betonar att han vill föra fram kristdemokratin som en internationell rörelse.

– Alla beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Det behövs EU-positiva gränsvakter i EU när ivern att centralisera och öka överstatligheten blir för stor.

Åren inom journalistiken har enligt Adaktusson varit "fantastiska". Sedan han lämnat SVT har han fått möjligheten att uttrycka egna åsikter, och i dag känner han en "enorm lust" att jobba med politik.

Vill ha euro

Hägglund uppger att han och Adaktusson under de senaste månaderna haft tät kontakt och diskuterat kandidaturen.

– Lars Adaktusson har väldigt goda möjligheter att få en väldigt framskjuten position på den här listan, säger Hägglund.Adaktusson får frågan om han anser att KD:s slogan "verklighetens folk" är bra.

– Jag tillhörde dem som tyckte att den var bra, säger han.

Han får frågan om sitt "syndaregister".

– Jag är journalist som ni andra här och det vet vi alla att journalister inte är Guds bästa barn. Men om man går in på det här vanliga man brukar ta upp har jag ett antal gånger åkt fast för fortkörning och till och med blivit av med körkortet.  Vid ett tillfälle har jag betalt svart ersättning för hantverkare när jag och min fru renoverade.

Adaktusson uppger att han på sikt anser att Sverige ska vara med i euro-samarbetet och att han önskar en folkomröstning i frågan.

Lars Adaktusson gick i slutet av 2011 ut med att han ansåg att Mats Odell borde ta över som KD:s partiledare. I dag säger han sig ha en "bra dialog" med Hägglund.

– Jag har hundraprocentigt förtroende för Göran Hägglund som partiledare.

Alf Svensson, 74, meddelade tidigare i år att han inte kommer att kandidera för att fortsätta i EU-parlamentet utan tänker lämna politiken helt och hållet.

Publicerad: