S krävde svar om Nuon – Reinfeldt duckade

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Statsministern upprepade sitt tidigare svar om Nuon

1 av 2
Mikael Damberg (S).

Fredrik Reinfeldt (M) har fått kritik för att han glider undan kritiska frågor om Nuon-affären.

I dag gled han igen:

– Regeringen har inte fattat något beslut kring detta. Det har gjorts i Vattenfalls styrelse, säger statsministern.

Nuonaffären har kallats "Sveriges sämsta företagsköp". Vattenfall köpte 2009 nederländska kolkraftsbolaget Nuon för 97 miljarder kronor. Det trots att näringsdepartementets tjänstemän hade varnat för att affären inte skulle gå ihop, och att priset var uppåt 30 miljarder för högt.

Under drygt två veckor har affären kommit i fokus för att köpet kostat 15 miljarder kronor på bara fyra år - i rena förluster.

Skyller på Vattenfall

Fredrik Reinfeldt har tidigare duckat för frågorna och inte velat ta något som helst ansvar. I stället har han skjutit över det på andra, däribland dåvarande näringsminister Maud Olofsson och Vattenfalls styrelse.

Det gjorde han även i dag under statsministerns frågestund i riksdagen:

– Regeringen har inte fattat något beslut kring detta. Det har gjorts i Vattenfalls styrelse. Det är förankrat i regeringen via ansvarig stadsråd, Maud Olofsson.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, har i dag en debattartikel i Aftonbladet där han frågar sig hur det är möjligt.

”Svårt för att återge”

I riksdagen krävde Damberg svar av Reinfeldt:

– Statsministern har väldigt lätt för att peka finger åt andra. Han har väldigt svårt att se sig själv i spegeln. Någonstans måste också statsministern och regeringen ta eget ansvar för den politik man bedriver. Här om veckan var det Göran Perssons fel att klyftorna ökar i Sverige. Nu är det en avgången näringsministers fel att regeringen fattade ett felaktigt beslut om köpet av Nuon. Trots att Regeringes egna tjänstemän påstod att det var fördyrt att genomföra köpet, säger Damberg.

Det gick inte hem hos statsministern som bad om ursäkt för att han kommer att upprepa sig.

– Det gör jag för att Mikael Damberg har så svårt för att återge det jag säger. Regeringen har alltså inte fattat något beslut i det här ärendet, säger Reinfeldt.

Reinfeldt informerades

Fler socialdemokrater gick till attack mot Reinfeldt under frågestunden. Statsministerns svar var hela tiden detsamma. Han hänvisade till Vattenfalls styrelse angående ansvarsfrågan:

– Detta bör ni ställa till Vattenfalls styrelse, säger Reinfeldt.

Svensk Dagbladet avslöjade för en dryg vecka sedan att en intern promemoria från näringsdepartementet visar att Reinfeldt var informerad och godkände Nuon-affären. Även dåvarande Maud Olofsson (C) har efter att detta uppdagades bekräftat att regeringen godkände köpet.

Ingen har hittills fått svar på hur Reinfeldt kunde göra det – trots avrådan från departementet.

Publicerad: