’Korna såldes till Baltikum’

Teorin: Det svartslaktade köttet fördes ut ur landet

fem ton köttSex fyllda fryscontainrar hittades på gården där 69 djur försvann. Nu säger en poliskälla att man misstänker att korna försvann tidigare än vad man först trodde. ”Korna fördes till södra Sverige, där de slaktades på ett svartslakteri”, säger källan.
fem ton köttSex fyllda fryscontainrar hittades på gården där 69 djur försvann. Nu säger en poliskälla att man misstänker att korna försvann tidigare än vad man först trodde. ”Korna fördes till södra Sverige, där de slaktades på ett svartslakteri”, säger källan.

Polisen misstänker att korna på gården i Stjärnhov försvann flera dagar innan bonden anmälde dem stulna.

Utredarna uppges nu jobba utifrån teorin att djuren kördes till ett svartslakteri i södra ­Sverige – och att köttet sedan fördes till Baltikum.

I torsdags kunde Aftonbladet berätta att polisen efter en husrannsakan på bonden Claes Roempkes gård i sörmländska Stjärnhov ­hittade sex fryscontainrar med sammanlagt nästan fem ton kött.

Personal från Livsmedelsverket besiktigade ­köttet och konstaterade att det var gammalt och omärkt och sannolikt inte gått igenom något godkänt slakteri.

Inte samma kött

Men polisen tror inte att det upphittade omärkta köttet kommer från de försvunna djuren. Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar utredarna i stället efter teorin att de 69 köttdjuren kördes från Stjärnhov ­söderut, flera dagar innan bonden anmälde stölden.

– Korna fördes till södra Sverige, där de slaktades på ett svartslakteri, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Utreder bedrägeri

Officiellt är polisen dock fortsatt förtegen kring brottsutredningen.

– Det pågår en utredning om ett försök till försäkringsbedrägeri och det kan finnas flera olika för­klaringar. Men det är inget jag kan säga något om i nuläget, säger Fredrik Wallén, pressinformatör på Sörmlandspolisen.

Enligt Aftonbladets ­källa misstänker polisen att köttet förts vidare från svartslakteriet i södra Sverige till Baltikum.

– Det är ingenting jag kan kommentera, säger Fredrik Wallén.

Enligt den ursprungliga anmälan, som kom in till polisen strax före jul, ­skulle korna ha försvunnit under natten den 19 december.

De var tänkta att gå till slakt, men när transport­firman skulle hämta djuren var ladugården redan tömd, uppgav Claes Roempke.

Polisen i Södermanland startade först en utredning rörande stöld. En undersökning som lades ner för att senare återupptas, bland annat efter kritik från förre polisprofessorn Leif GW Persson i tv-programmet ”Veckans brott”.

Fortfarande misstänkt

Nu gäller polisutredningen inte längre stöld ­utan grovt bedrägeri och Claes Roempke anhölls ­nyligen som misstänkt för att själv ligga bakom försvinnandet. Han släpptes i förra veckan, men är fortfarande huvudmisstänkt i den mystiska kohärvan.

Själv förnekar han brott.

Claes Roempkes advokat Staffan Fjellström uppger att varken han eller hans klient har hört talas om de nya uppgifterna.

– För det första vill jag bestrida att djuren ska ha försvunnit flera dagar innan de anmäldes stulna. Och uppgifterna om att de förts till svartslakteri är ingenting som vi känner till. Vi har aldrig fått några sådana frågor från polisen, säger Staffan Fjellström.

– Och om det nu skulle vara så, skulle de då inte ha kunnat stjälas från gården den 19 december som bonden uppger?

Slog tittarrekord

Fallet med de försvunna korna i Stjärnhov har fått stor uppmärksamhet i svenska medier. I tisdags slog SVT:s ”Veckans brott” nytt tittarrekord efter att polisprofessorn Leif GW Persson på förhand lovat att öppna det kuvert där han skrivit ner sin teori om hur försvinnandet gått till, vilket han dock i­nte gjorde.

Publisert: