Nyheter

Här är läsarnas egna Harlem shake-filmer

Av: 

Lisa Röstlund

Svante Lidén

Sara Lodin

NYHETER

Fenomenet Harlem shake exploderar på Youtube.

Trenden som började i Australien har nu tagit sig till Sverige – och Aftonbladets läsare har skickat in sina egna videor.

Senast ut på banan är polisen i Södertälje.

Företag, skolklasser och kompisgäng. Variationerna i Harlem shake-filmerna är flera – men alla börjar med en person, ofta iklädd mask eller hjälm, som dansar helt ensam till Baauers låt "Harlem shake". I nästa klipp dansar alla i rummet, ofta utklädda i olika dräkter. Bland annat har ett gäng brandmän i Borås gjort en film som Aftonbladet tidigare visat.

”Trenden är sjukt kul”

I Västerås har ett gäng motorcykelintresserade som kallar sig "Superretards" och gör filmer på Youtube när de åker mc, gjort sin egen shake.

En anonym medlem i Superretards säger till Aftonbladet:

– Den här trenden är så sjukt kul. Om de som gjorde det första klippet hade insett hur stort det skulle bli – jag älskar hela den grejen. Vi såg det här som ett gyllene tillfälle att helt flippa ur.

Team Favela, ett nätverk som jobbar för att motverka kriminalitet och missbruk bland ungdomar i Södertälje, spelade in en video med ungdomarna i gruppen.

– En av ungdomarna frågade mig: "Har du sett den här videon?" och tyckte att vi skulle göra en egen. Vi samlade ihop alla ungdomar, som i vanliga fall brukar vara ganska tuffa killar, och spelade in den här filmen, säger ungdomscoachen Björn Favela Ödman.

Positiv respons

Han berättar att gruppen fått mycket positiv respons efter filmen, från bland annat politiker i Södertälje.

– I vanliga fall jobbar vi med väldigt tunga grejer. Responsen har varit jättebra, alla har skrattat och tyckt det varit väldigt roligt. Det är en kul grej att enas kring och det är roligt att göra något positivt.

Filmaren Daniel Brace hörde av sig till Team Favela om att göra en video med ungdomarna, passande nog när de själva bestämt sig för att göra en egen version av Harlem shake.

– Han gillar det vi gör, och han använder sina filmer på ett bra sätt för att förändra synen på vår stad. Han vill ändra bilden som folk har av Södertälje, säger han.

I dag på lunchen tog Daniel Brace kontakt med sina kompisar vid polisen i Södertälje och gjorde en ny video som han snabbklippte och lade ut på Youtube på ett par timmar.

– Vi gjorde en enklare video för några dagar sedan. Men den här sitter verkligen som den ska.

– Om vi hade kul när vi gjorde den? Gissa en gång.

– Det är är ett bra sätt att få ungdomar och polis att komma lite närmare varandra, säger han.

Världens största Harlem shake

På Facebook har en grupp bildats för att "sätta Sverige på kartan" och lördag den 23 februari försöka få till världens största Harlem Shake på Sergels torg i Stockholm.

– Jag tyckte att det var en kul grej att dra ihop. Det är lite som hajpen kring Gangnam style. Vi har slagit ihop oss med ett annat event, så jag tror att vi är 350 personer just nu. Men vi hoppas väl på en 400-500 personer på lördag, säger Patrik Söderblom, en av initiativtagarna.

Enligt Youtube trends hade 12 000 Harlem shake-videor laddats upp för en vecka sedan, och de hade setts uppemot 44 miljoner gånger – och det bara fortsätter att öka.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter