”Facebook måste ta sitt ansvar”

Sidor med sexrykten om svenska ungdomar har kunnat fortsätta spridas på Facebook under dagen.

Flera experter på sociala medier anser nu att nätjätten måste ta sitt ansvar.

– Man har definitivt inte gjort tillräckligt. Och det riskerar att bli ett stort problem i framtiden, säger Emanuel Karlsten.

Emanuel Karlsten, expert på sociala medier.
Emanuel Karlsten, expert på sociala medier.

Sidorna med graverande ryktesspridning om namngivna svenska ungdomar tilläts ligga kvar på Facebook och Instagram under flera dagar.

Först natten till i dag försvann det ursprungliga kontot på Instagram. Men då hade uppmaningarna till upplopp redan börjat spridas.

– Det försvann någon gång under natten efter flera anmälningar. Men jag vet inte om det är den personen själv eller Instagram som har tagit ner det, säger Emanuel Karlsten expert på sociala medier.

Kopior har dykt upp

På Facebook har kopior av den ursprungliga sidan med rykten fortsatt att dyka upp under dagen.

– Facebook har ett larm som plingar högre när det når upp till ett viss antal personer som har anmält en sida. Eftersom det handlar om flera kopior så blir det svårare för Facebook att upptäcka, säger Karlsten.

”Bättre på att kommunicera”

Både han och Johnny Lindqvist, expert på ungdomskommuniktion, tycker att Facebook och Instagram måste ta ett större ansvar och bli bättre på att kommunicera med sina användare.

– Jag tycker att det är otroligt oansvarigt för världens största sociala nätverk att man inte har lokala kontakter. Jag tror att de behöver se över det här för att få trygga användare. Annars kommer det bli ett ställe där man inte vill vara, säger Lindqvist.

Emanuel Karlsten är inne på samma linje.

– När man har en miljard användare så behöver man ta ett stort samhällsansvar.

Måste hjälpas åt

Han tror att olika myndigheter måste hjälpas åt för att förstå företeelser i sociala medier och guida Facebook i vilka ärenden och händelser de till exempel ska polisanmäla.

– Om inte Facebook tar sitt ansvar så skulle det vara bedrövligt. Det skulle kunna innebära att man måste ta till lagstiftning, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN