Sverigedemokraterna

SD-topp fick sjukbidrag - jobbade för partiet

Av: 

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Partiledaren Jimmie Åkesson: "Det är upp till försäkringskassan"

Riksdagsmannen Johnny Skalin, 34, uppgav att han var för sjuk för att arbeta och fick sjukbidrag.

Samtidigt jobbade han stenhårt för partiet.

Inte förrän han kom in i riksdagen tackade han nej till försäkringskassans pengar.

– Jag får utgå från att de myndigheter som hanterar sådana här frågor, gör korrekta bedömningar, säger partiledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

I dag avslöjar Sundsvalls Tidning att Johnny Skalin, tidigare ekonomisk talesperson för SD, levde på sjukbidrag i tretton år.

Diagnosen var neuropsykiatriskt funktionshinder.

2007 började han arbetsträna i en grillkiosk några timmar i veckan, men uppgav att han blev så trött att han behövde två dygns vila efter ett fyra timmars pass.

Men det politiska engagemanget orkade han med. Samma år blev han ordförande för SD i Sundsvall och senare för länet. Dessutom pluggade han sociologi på högskolan.

De första månaderna 2009 fick han både full sjukersättning och 11500 kronor i arvoden för sina politiska uppdrag. Inte förrän två månader efter han kommit in i riksdagen begärde han att försäkringskassan skulle häva sjukskrivningen, skriver Sundsvalls Tidning, som tagit del av dokument från försäkringskassan.

”Körde på för hårt”

Johnny Skalin uppger för Aftonbladet att han är osäker på om uppgifterna stämmer. Enligt honom fick han den sista utbetalningen från försäkringskassan i början av 2010, en ersättning han i dag har betalat tillbaka. Den sjukersättning han hade tidigare räknades av mot hans inkomst.

– Så vitt jag känner till hade jag ingen ersättning från försäkringskassan när jag blev invald i riksdagen. Men jag vill kolla upp mina uppgifter innan jag diskuterar det med media.

Skalin vill inte kommentera sin sjukdomshistoria i dag. Han berättar att han blev utbränd när han som tonåring startade ett företag som sålde datorer och tjänster till andra företag.

– Det satte en väldigt stor press på mig, jag körde på för hårt när jag var tonåring, säger han.

– Men jag har ingen anledning att prata om min sjukdomshistoria. Däremot kan jag säga att det tog lång tid för mig att komma tillbaka. Väldigt lång tid.

Hur tror du att det uppfattas att du levt på sjukbidrag samtidigt som du gjort politisk karriär?

– Jag vill inte spekulera i det. Men jag kan konstatera att vi har ett regelsystem för hur samhället ska fungera och att jag har gjort allt i min makt för att följa det.

– Har jag utnyttjat regelsystemet i någon mån har jag också haft anledning att göra det, precis som alla andra. Det ska jag inte behöva försvara.

”Duktig medarbetare”

Skalin var fram till i år ansvarig för partiets ekonomiska politik och tog budgetdebatterna mot finansminister Anders Borg (M). Partiledaren Jimmie Åkesson säger att han inte haft en aning om att en av hans tyngsta företrädare levt på sjukbidrag så länge.

– Jag vet ingenting om hans hälsotillstånd eller sjukdomshistoria, det blir omöjligt för mig att avgöra hur hans diagnos påverkat hans arbetsförmåga.

Är det rimligt att inte orka arbetsträna i en grillkiosk samtidigt som man jobbar hårt för ditt parti?

– Jag får utgå från att de myndigheter som hanterar sådana här frågor, gör korrekta bedömningar. De är proffs på det.

Var hans tillstånd och sjukbidrag något ni diskuterade när han kandiderade till riksdagen?

 Nej, sådant lägger jag mig inte i. Jag har inte haft anledning att fundera över det. Han är en duktig medarbetare som drar ett tungt lass.

Pressekreteraren Martin Kinnunen bryter in och förklarar att Skalins tillstånd tidigare krävde fria arbetstider.

– Ett uppdrag för Sverigedemokraterna innebär ofta att man jobbar hemifrån med telefon och dator, det kan man styra själv.

Som riksdagsledamot har Skalin ett arvode  på 58300 kronor i månaden.

Den här artikeln har kritiserats av Pressens opinionsnämnd. Här kan du läsa vad de tycker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson