Han var tonåring när Titanic sjönk

avFredrik Rundkvist

Publicerad:

Jiroemon, 115, föddes år 1897: Nu är han äldst i hela världen

Foto: AP
Äter små portioner Jairoemon Kimura från Kyoto är sedan i måndags världens äldsta människa med ‧sina 115 år. Nyckeln till den höga åldern är enligt honom själv små portioner mat och mycket sol.

Världens äldsta människa, Dina Manfredini i USA, har avlidit.

Hon blev 115 år.

Nu finns bara 16 människor födda på 1800-talet kvar i livet.

När Dina Manfredini ­avled i måndags var hon 115 år och 257 dagar. Hon blev den tionde äldsta människan någonsin.

Enligt familjen levde den djupt religiösa italiensk­ättade åldringen efter principen ”hårt arbete och allt med måtta”.

Hon flyttade till USA 1920, gifte sig och fick fyra barn och jobbade bland ­annat i en äggfabrik och som städerska. Hon fortsatte med städandet en bra bit upp i 90-årsåldern.

”Jag gillar att jobba”

– Jag är en gammal, gammal kvinna, men jag jobbar, jag jobbar hårt. Jag gillar att jobba, sa hon i en tidningsintervju 2004.

Hon klarade sig helt själv upp till 110 års ålder, men bodde de sista åren på ett vårdhem i Des Moines i ­Iowa.

Hon fick vara äldst i världen i knappt två veckor: världens förra ­supergamling, den amerikanska lärarinnan Besse Cooper, avled den 4 ­december, 116 år och 100 dagar gammal.

På den snabbt krympande listan över människor födda på 1800-talet går nu titeln till den pensionerade japanske jordbrukaren ­Jiroemon Kimura i Kyoto.

När denna tidning trycktes var han 115 år och 240 ­dagar.

Vistats mycket i solen

Hur har han blivit så gammal?

Själv ­säger han att det ­beror på att han bara äter tre små portioner mat varje dag, helst favoritmaten, mizuyokan, japansk bönkaka. Det, och att han vistats mycket ute under solen i hela sitt liv.

I dag är hans favoritsyssla att titta på tv-debatter.

Sex av de sista ännu ­levande människorna från 1800-talet är japaner. ­Medellivslängden i landet är 83,9 år, den tredje högsta i världen, och befolkningen åldras snabbt. 1963 fanns det 153 personer äldre än 100 i Japan. Vid den senaste demografiska under­sökningen i september i år fanns det fler än 50 000.

Publicerad: