Nyheter

Politikerna: Sjuksköterskorna överskattar sin roll

Av: 

Viktor Mattsson

NYHETER

”Sjuksköterskorna överskattar sin egen roll”.

”Man ansvarar knappast för liv och död som nybliven sjuksköterska”.

Så låter det när politiker i Lund delar sina åsikter på Facebook.

– Det är pinsamt, säger Wiveca Lind som är specialistsjuksköterska på barnintensiven i Lund.

Samtidigt som diskussionerna om sjuksköterskornas arbetsvillkor brann som hetast gav två politiker i Lund sin bild av sjuksköterskorna.

Den femte mars vädrade Ulla Stålberg, Moderaternas ordförande i Lund och Eric Hammarbro, Socialdemokratisk ersättare i vård- och omsorgsnämnden i Lund, sina åsikter i ett kommentarsfält på Facebook:

”Med risk för att bli påhoppad vill jag hävda att sköterskorna är den grupp i samhället, tillsammans med lärarna, som överskattar sin egen roll å det grövsta” skrev Eric Hammarbro (S) och fick direkt medhåll av Ulla Stålberg (M):

”Ja, man väljer själv och man ansvarar knappast för liv och död som nybliven sköterska; i alla fall inte dem jag känner!”

Väcker ilska

Sedan citaten blivit kända har de väckt starka reaktioner. På Facebooksidan Stöd våra sjuksköterskor har en bild av konversationen delats hundratals gånger och i kommentarerna flödar ilskan.

"Idioter!" skriver en. "De borde byta jobb!" skriver en annan.

Uttalandena kommer i kölvattnet av att 34 sjuksköterskor sa upp sig på Barnintensiven i Lund i protest mot sämre arbets- och lönevillkor.

– Det känns som att de försöka förlöjliga oss. Vadå inte ansvarar för liv och död? Ett fel och patienten dör, säger specialistsjuksköterska Wiveca Lind som är en av dem som sagt upp sig.

Samtidigt är hon inte förvånad över kommentarerna.

– Den det är på den här nivån det ligger. Jag har slutat bli arg. Man är mer uppgiven över deras förhållningssätt till oss.

”Det är förjävligt”

På Vårdförbundet i Skåne reagerar man med bestörtning.

– På ren svenska är det förjävligt att man luftar sina åsikter på det här viset. Det är osnyggt helt enkelt, säger Mats Runsten som är sjuksköterska och ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

När Aftonbladet söker Eric Hammarbro (S) väljer han att inte svara på några frågor och Ulla Stålberg (M) svarar först med ett sms: "Jag har inte gjort några uttalanden på Facebook" och hänvisar till sin mejl. Senare kommer ett pressmeddelande där hon ber om ursäkt för vad som sagts:

"Jag har genom mina dåligt genomtänkta kommentarer på Facebook upprört såväl vårdpersonal som lärare. Jag vill be uppriktigt om ursäkt. Detta är inte åsikter jag står för", skriver hon bland annat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - flera olika modeller hos MEDS.

MEDS

Publisert: