”Vi har stått här i 24 timmar”

avHenrik Jönsson

1 av 6 | Foto: DOUGLAS ENGLE

CARACAS. Medan ett trettiotal statschefer sitter uppradade framför Hugo Chávez kista i militärpalatset står tiotusentals chavistas utanför i den brännande solen.

På TV-skärmar följer de sin ledares färd till den sista vilan.

– Vi har stått här i 24 timmar utan att sova, men det är det värt, säger Josefa Miranda.

Aftonbladets Douglas Engle och Henrik Jonsson på plats i Caracas.

Hon har blivit kompis med ett gäng andra kvinnor som skaffat paraplyer i skydd mot solen. De skämtar om att de firar Internationella kvinnodagen genom att stå upp i 24 timmar. Sedan blir det allvarliga igen.

– Vi är här för att visa respekt för vår ledare.

Jublar åt F1-stjärnan

Längs paradgatan, där det venezolanska försvaret har sina årliga militärparader, har staten placerat högtalaranläggningar så att alla ska få en chans att höra vad som sägs under begravningen.

Ett jubel bryter ut när den venezolanske Formel 1-föraren Maldonado går fram till kistan för att ta ett sista farväl av landets president.

Efter honom kommer andra venezolanska idrottsmän och artister. När Vitrysslands diktator, Alexander Lukasjenko, presenteras stiger jublet. Det överröstas endast när Irans president Mahmoud Ahmadinejad går fram och ställer sig bredvid kistan där Hugo Chávez kropp ligger.

– Viva! skriker tusentals chavistas utanför militärpalatset.

När det är dags för den amerikanske politikern och baptistpastor Jesse Jackson att hålla tal till Chávez ära så tystnar publiken. Det kvittar att han flirtar med publiken genom att säga att USA och Venezuela delar tre passioner – baseball, olja och Jesus. Publiken jublar inte åt någon från USA.

Delar ut apelsiner

Sverige, som inte har ambassad i Venezuela, representeras endast av en lokal konsul. Finland har däremot sänt en delegation.

– Vi är så glada att världens ledare kommit. Det visar vilken betydelse El Comandante haft, säger Patricio Lopez.

Han är soldat i armén och delar ut vatten och apelsiner till de tiotusentals som samlats längs paradgatan i huvudstaden Caracas.

I natt, 00:30 svensk tid, beräknas vicepresidenten Nicolas Maduro, sväras in som Chávez efterträdare. Han ska leda landet mot nyval som sker i nästa månad.