Dumpades av polisen – mitt i natten

NYHETER

Jenny lämnades vilsen utanför stan utan tillhörigheter

Foto: Jenny kördes iväg av polisen och lämnades utanför Borås – utan mobil och plånbok.

Polismannen gillade inte Jennys attityd och körde ut henne utanför stan mitt i natten utan mobil eller plånbok.

– Jag blev jättechockad och grät, säger hon.

Nu åtalas polisen för tjänstefel.

Efter klockan 03 en novembernatt i centrala Borås förra året gick Jenny, 25, ut från en privatfest för att röka med två vänner. Hon hade lämnat sin väska med mobil, plånbok och id-kort i lägenheten.

Då kom en patrullerande polisbuss på den smala gågatan.

– Mina vänner såg den först men jag hade ryggen mot. När de flyttade på sig trodde jag att det var för att vi skulle gå tillbaka upp till lägenheten så jag tänkte att det var bäst att lägga på läppglans innan, säger Jenny.

Skrikande polisman

När hon var klar, "15-30 sekunder senare", vände hon sig om, upptäckte polisbussen och började backa. Men då var det för sent. En polis hoppade ur bussen och sprang mot henne.

– Han tryckte upp mig mot husväggen och skrek saker som jag inte förstod. Sen släpade han mig till polisbussen och kastade mig mot den. Jag försökte lugna ner honom men han fortsatte att skrika, säger Jenny.

Polisen körde ut Jenny flera kilometer utanför stan och lämnade henne vid ett ridhus. Enligt Jenny vägrade poliserna att svara när hon frågade vad som pågick under färden. Hon berättade att hon inte hade några tillhörigheter men det verkar ha fallit för döva öron.

– Jag undrade om de verkligen var poliser, säger Jenny.

Vilse utanför Borås

Hon är nyinflyttad i Borås och visste inte var hon var. Utan mobil, plånbok och id-kort och klädd i en tunn jacka i novembernatten började hon gråta.

– Jag var jättechockad och ledsen och förstod inte vad som hände.

Jenny lyckades komma in till stan igen tack vare en kvinna som stannade och plockade upp henne. Jenny anmälde polisinsatsen direkt och har tänkt på den mycket sedan dess.

– Det har varit jättejobbigt, jag har mått väldigt dåligt över det här.

– Jag har läst att han sagt att jag hade dålig attityd men jag hann knappt säga något till honom innan han våldsamt han var på mig, säger Jenny.

Åtal för tjänstefel

Fredrik Zetterlund, inre befäl vid Boråspolisen, vill inte kommentera det enskilda fallet men uttalar sig ändå generellt om den här sortens insats.

– De gjorde ett så kallat avlägsnande, som ligger mittemellan avhysning och omhändertagande. Enligt polislagen får man göra detta för att avvärja brottslig handling eller störande av allmän ordning, säger Fredrik Zetterlund.

Men enligt Per Lind, åklagare vid riksenheten för polismål, begick polisen tjänstefel den där novembernatten i Borås. Därför väcker han nu åtal.

– Efter att ha tagit del av utredningen har jag kommit fram till att det inte förelåg skäl för avlägsnande, säger Per Lind.

Tror du på fällning?

– Ja, annars hade jag inte väckt åtal.

Fotnot: Jenny heter egentligen något annat.