Trafikverket varnar för hala vägar

avOlof Svensson, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den stränga kylan håller greppet om Norrbotten. 

Under dagen har södra och mellersta Sverige fått regn och snöfall, nederbördsområdet som rör sig över Sverige har skapat bekymmer i trafiken.

– Det är besvärligt körväder överallt, säger Lars Hedström, på Trafikverkets pressjour.

Lågtrycket från Nordsjön slog till mot Sverige i natt. Skåne och västkusten fick i första hand regn och hårda vindar. Men i takt med att ovädret klättrar uppåt övergår det i kraftigt snöfall.

SMHI utfärdade klass 1-varningar på hårda vindar i södra Götaland. Men även för snöfall i Svealand under dagen.

– Det kommer att komma mellan 10 och 15 centimeter på olika håll, främst i centrala delarna av Sverige, säger Miguel Portal, meteorolog på SMHI.

Snön som fallit på marken skapar en del problem i trafiken med ishalka och snömodd.

– Det finns ju inga jätteknepiga råd att ge, förutom att man ska ta det lugnt och hålla avstånd till bilarna framför. Samt att man kör efter vädret istället för trafikskyltar, säger Lars Hedström på Trafikverket.

Fortsatt kallt i norr

Den stränga kylan i norr håller i sig i norr. I Kvikkjokk noterades 38,4 minusgrader i natt, vilket är ett nytt säsongslägsta. Och kölden kommer att fortsätta att hålla sitt grepp om Norra Norrland på juldagen.

– Temperaturerna ligger kvar på under 20 grader i hela Norrbottens län. Men det kommer att mildras litegrann under dagen, men vi ligger fortfarande på 30-35 minusgrader i lokala delar av området och fjällen, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

På julafton stängdes E10 mellan Riksgränsen och Björkliden av, men detta ska inte ha gjorts på grund av vädrets makter.

– Den norska tullen beslutade sig för att stänga vägen på sin sida och då gjorde vi det också. Det finns ingen mening med att ha vägen öppen om man inte kommer längre, säger Lars Hedström vid Trafikverkets pressjour.

Vägen öppnades ingen vid lunchtid på juldagen.

Hårda vindar i Götaland

För de som ska ut på vägarna uppmanar SMHI att ta det försiktigt. Enligt Trafikverket väntas det bli besvärligt på många håll i landet.

Juldagsovädret förde under förmiddagen med sig kraftiga vindbyar. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hård vind för Skåne, Halland och Kronoberg. Där har det under natten blåst upp till 23 meter per sekund och vindbyarna ligger kvar framåt eftermiddagen.

– Det kommer att avta under dagen morgonen och förmiddagen och lugnar sig ganska fort under eftermiddagen, säger Emil Björck, meteorolog SMHI på juldagsmorgonen.

Blåsten och snöfallet kulminerar under juldagen och kan komma att ställa till det i trafiken med drivbildning och halka.

Tipsa | Aftonbladet

Publicerad: