”Hade omedelbart bett personen ta timeout”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Hans Linde (V).

Sverigedemokraterna sitter just nu i krismöte efter filmbevisen där riksdagsledamoten Erik Almqvists gör rasistiska uttalanden.

Aftonbladet har ringt runt till gruppledarna i riksdagens övriga partier och ställt frågan:

Hur hade ni agerat om en ledande företrädare i ert parti hade uttalat rasistiska tillmälen?

Anna Kinberg Batra, Moderaterna:

– Det är en hypotetisk fråga och jag hoppas att den inte blir aktuell. Det skulle strida mot våra grundläggande värderingar och därför vara oacceptabelt.

Johan Pehrson, Folkpartiet:

– Alla riksdagsledamöter är folkvalda, så jag kan inte avsätta någon. Men jag hade direkt tagit ett samtal med personen i fråga där jag gjort klart att 1) sånt aldrig är acceptabelt i vårt parti 2) att man måste tala sanning om vad som hänt och 3) att man ska fundera på om man behöver någon hjälp och stöd för att se till att ingenting liknande inträffar igen.

Anders W Jonsson, Centerpartiet:

– Om en riksdagsledamot i Centerpartiet hade uttalat rasistiska uttalanden? Det är så väsensfrämmande för oss. Jag som gruppledare hade uppmanat personen att ta en allvarlig funderare på om man verkligen kan vara företrädare för Centerpartiet. För oss råder nolltolerans mot rasism. Mycket kan man acceptera, men där går verkligen gränsen.

Emma Henriksson, Kristdemokraterna:

– Jag har väldigt svårt att tänka mig att någon skulle kunna göra det i vårt parti. Det är så otroligt främmande och ligger så långt i från våra ledande företrädares sätt att tänka, tycka och bete sig. Nej, jag kan inte ens tänka tanken.

Gunvor G Ericson, Miljöpartiet:

– Jag har väldigt svårt att se att någon av våra företrädare skulle kunna uttala sig så, särskilt som vi just nu arbetar med en kampanj för alla människors lika rättigheter. Men skulle det ske skulle jag direkt ha ett samtal med den personen och diskutera personens åsikter. Det skulle vara mycket svårt att se en sådan person företräda Miljöpartiet, personen skulle troligen tvingas lämna partiet.

Mikael Damberg, Socialdemokraterna:

– Sådana här rasistiska uttalanden är fullständigt oacceptabla. S är ett parti som står upp för allas lika värde - därför skulle det vara helt oacceptabelt om en riksdagsledamot uttryckte sig på det sättet. Att SD:s partiledning blåljög trots att de uppenbarligen visste exakt vad som sagts sätter partiledaren Åkesson i centrum för hela den här skandalen.

Hans Linde, Vänsterpartiet:

– Jag som gruppledare hade omedelbart bett den personen att ta timeout. Jag har mycket svårt att se att en sådan person överhuvudtaget skulle kunna vara företrädare för vårt parti på någon nivå. I fallet med SD handlar det både om rasistiska uttalanden och sparkar. Det är helt oacceptabelt, ingen form av våld går någonsin att acceptera.

Publicerad: