Nyheter

Lena Mellin om kritiken mot Omar Mustafa

Av: 

Pär Karlsson

Omar Mustafa.
Omar Mustafa.
Lena Mellin.

NYHETER

Varför upprörs vissa av att Omar Mustafa valts in som suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse?

– Det är för att han tidigare varit med och bjuda in antisemiter till Islamiska förbundets konferenser.

Vad är problemet med det, uttalandena har ju sagts på annat håll och förbundet har sagt att de vill ha en bred debatt?

– Det går absolut att bjuda in folk med udda åsikter för att få fart på debatten. Men det finns gränser och jag tror gränsen går vid det som rent lagligt är förbjudet, till exempel hets mot folkgrupp.

Partiledningen har inte sagt något utan hänvisat till kommunsekreteraren Olle Burell i Stockholm, där Mustafa är aktiv. Varför tror du de gör så?

– De vill inte ha sleven i den här grytan över huvud taget. För risken är att vad Stefan Löfven och Carin Jämtin nu än säger, så riskerar det att bli fel. Antingen så desavouerar de valberedningen eller den nya ledamoten i partistyrelsen.

Mona Sahlin är hårt kritisk mot den nuvarande partiledningen för att de inte markerar i den här frågan. Vad innebär det?

– Det är väldigt tung kritik. Sahlin har ett grundmurat förtroende i diskrimineringsfrågor och var man ska dra gränsen för vad som är acceptabelt och inte. Det var en av hennes absolut starkaste sidor som statsråd och partiledare. Nu ger hon den nuvarande partiledningen en rejäl salva.

Tror du partiledningen kommer tvingas säga något?

– Det brukar aldrig funka att stoppa huvudet i sanden och tiga och lida i sådana här frågor. Jag tror de kommer tvingas ut på banan, om inte av Mona Sahlin så inom kort.

Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommitén mot antisemitism, säger att det är just Socialdemokraterna som haft företrädare som kritiserats för antisemitiska uttalanden de senaste åren. Vad innebär det?

– Det är aldrig bra så klart om ett parti ifrågasätts i en sådan fråga, att det uppfattats som flera företrädare uttalat sig negativt om judar och inte staten Israel.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: