Publicerad:
Uppdaterad:

Läsarna om lärarförslaget: Detta var det dummaste jag hört

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Dåliga lärare får sämre lön och bra lärare högre.

Det förslaget kan bli verklighet för gymnasielärarna i Trelleborgs kommun.

Men majoriteten av Aftonbladets läsare ger förslaget IG i betyg.

– Detta var fan det dummaste förslaget jag någonsin hört, skriver läsaren Beckeman.

Med start redan nästa höst kan lönerna för gymnasielärarna i Trelleborgs kommun komma att baseras på elevernas provresultat i de nationella proven. I enkla drag betyder förslaget att bra resultat från eleverna ger högre lön och tvärtom.

Nu ska den omdiskuterade lönemodellen utredas vidare av Trelleborgs gymnasieförvaltning, beslutade den lokala gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden på onsdagskvällen.

70 procent säger nej

Av de dryga 40 000 läsare som vid fyra-tiden i dag röstat svarade mer än 70 procent nej på frågan: Är det rätt att lärarnas löner avgörs av elevernas provresultat?

Och i kommentatorsfältet fortsatte debatten.

Läsaren Boohlin skriver: "Ingen kommer att vilja ha barn i klassen som har koncentrationssvårigheter, dyslexi, inlärningsproblem, motoriska problem, språksvårigheter, funktionshinder med mera."

Pelleban29 håller med: "Jag är själv lärarstudent och det här är ett förslag som absolut inte får gå igenom. Det kommer bara sluta med att områden med redan låga betyg kommer få sämre lärare, och områden med redan höga betyg kommer få bättre lärare."

FuzzyElf tycker att förslaget är rent ut sagt idiotiskt:

"Elevernas resultat beror inte endast på vad och hur deras lärare undervisar i skolan. Det finns andra faktorer som till exempel elevernas förkunskaper, om de ser någon nytta med ämnet, samt deras egen motivering till att sitta hemma och plugga efter att skolan slutat för dagen."

Trixen24 undrar: "Hur är det med pojkar och flickor? Flickor har bevisat högre snittbetyg än pojkar. Då är det dags att återinföra flick- och pojkskola. Lärare som undervisar flickor kommer troligtvis att ha högre löner än lärare som undervisar pojkar."

Läsaren Städaren ber alla att läsa artikeln ordentligt innan de uttalar sig:

"Det är inte lärarnas betygssättning, utan hur eleverna klarar sig i nationella prov som rättas och betygssätts av andra. Inte ens proven formuleras av lärarna. Om ni inte vet vad nationella prov är så Googla. Problemet är annars att om detta blir allmängiltigt så vill ingen vara lärare i en skola med studieomotivierade elever eftersom det ger sämre lön."

Men det finns de som tror att förslaget kan skapa en bättre skola:

"Det bästa förslag jag sett på länge. Jag har jobbat som obehörig lärare inom skolan och sett alldeles för många skrämmande exempel på behöriga men ändå totalt oengagerade och inkompetenta lärare. Examina från en lärarhögskola är definitivt ingen garant för att man blir en bra lärare - det finns det alldeles för många exempel på", skriver Gallic.

Han får medhåll av läsaren Frans: "Centralprov och Nationella prov är mest RÄTTVIST... lärarens jobb är att lära eleverna saker INFÖR ett sådant prov.. misslyckas denna med detta..har denna då skött sitt jobb och kan kallas en bra lärare?"

Publicerad:
Publicerad: