"Tjejer borde inte vara rädda för IT"

avHanna Eriksson

NYHETER

Om du frågar årets IT-tjej Louisa Luciani så borde fler tjejer välja att plugga IT.

- Det är inget att vara rädd för! säger hon.

Foto: Gustav Eriksson

På en gala på Berns Salonger i går kväll fick Louisa Luciani reda på att hon vunnit priset som Årets IT-tjej.

- Det var jättespännade och en stor ära, såklart. Jag hade ställt in mig på att det skulle vara en fin middag bara, så det känndes stort att få priset.

Årets IT-tjej är en utmärkelse som delas ut varje år av Universum och Microsoft för att lyfta fram tjejer i en bransch som lockar betydligt fler killar.

- Om man tittar på it-branschen idag så består den ungefär till 25% av kvinnor. I ett så brett företag som Microsoft som jobbar både mot företag och privatkunder så är det viktigt att vi speglar samhället i övrigt, och det gör vi tyvärr inte idag. Därför vill vi puffa lite extra för att fler tjejer ska få upp ögonen för hur många spännande jobb som finns i branschen, säger Carina Eriksson som är personaldirektör för Microsoft i Sverige.

Louisa, som läser en civilingenjörsutbildning mot IT, tycker det är tråkigt att så många har fördomar om vilka människor som sysslar med IT.

- Det är en väldigt bred bransch. Vill man sitta och koda på ett kontor så kan man göra det, men det finns så många andra slags jobb.

Gör spel för iPhone

Just nu består plugget i att göra ett spel för iPhone. Louisa är med i en grupp på sex personer som sen januari har jobbat med spelet Kirk the Cat. I maj ska det vara färdigt och förhoppningsvis ska det senare finnas att ladda hem i iTunes.

- Det är roligt att få göra något konkret, att ha ett så tydligt mål som vi har i projektet. Men jag gillar det teoretiska också. Den roligaste kursen jag läst var Avancerade algoritmer. Jag gillar verkligen problemlösningen i det, och jag har alltid gillat matematik.

Balett och IT en bra kombination

Louisas andra passion i livet är dans. Hon gick estetisk linje på gymnasiet för att få dansa så mycket som möjligt, så att hon sen kunde koncentrera sig på sina it-studier. Men dansen har fått följa med. Hon är med i en dansgrupp på Chalmers som träffas två gånger i veckan och dansar klassisk balett, bland annat.

- Baletten och IT är verkligen helt inverterade världar. Där är ju problemet omvänt, det finns alldeles för få killar som dansar! Och hållningen är ju inverterad också, säger Louisa och visar hur hon sitter hukad framför skärmen jämfört med hur hon måste sträcka på sig och tänka på hållningen när hon dansar.

Med sikte mot världen

Louisa växte upp i både Italien och USA innan hennes familj flyttade till Sverige när hon var 13 år. I priset som årets IT-tjej ingår bland annat en mentor på Microsoft och en resa till en internationell konferens i Barcelona. När hon pratar om sin framtid låter hon hoppfull men ödmjuk.

- Vi får se vad som händer när jag är klar med min examen, men nån gång i framtiden vore det jätteroligt att få jobba internationellt.

Varför ska tjejer välja att plugga IT?

- Frågan borde vara varför inte? Varför skulle de inte göra det? Det är jätteroligt och spännande. Dessutom blir du eftetraktad på arbetsmarknaden. Det finns massor av fördelar, kön till tjejtoan är kort och ditt CV blir läst när andras går rakt i pappersstrimlaren!