Därför ska du följa vår nya artikelserie

Det går förstås inte att ställa krav på maten om man inte vet vad som finns i den och vad som är onödigt.

Därför ska du följa vår matserie av Mats-Eric Nilsson, författare till ”Den hemlige kocken” och mannen som stack hål i matindustribubblan.

Kunskap är matmakt.

Aftonbladets reporter och matskribent Karin Ahlborg.
Aftonbladets reporter och matskribent Karin Ahlborg.

Det finns tillsatser och det finns tillsatser. Somliga tillsatser är inte konstigare än att vi tillsätter dem själv hemma när vi saftar och syltar, som askorbinsyra och natriumbensoat.

Men sedan finns det de där som inte gör den minsta nytta för oss konsumenter och kanske till och med är skadliga.

Glutamat är en sån. Det finns misstankar att glutamat orsakar allergiska reaktioner som huvudvärk, svettningar, tryck över bröstet och illamående och hjärnforskare kallar det nervgift.

Detta konstgjorda glutamat började livsmedelsindustrin hiva i sin mat för att få den att smaka något. Glutamat är en smakförstärkare.

För ett och ett halvt år sedan fanns det knappt en smörgåsskinka att köpa som inte innehöll glutamat. Mycket av färdigmaten och köttvarorna innehöll tillsatsen.

När jag går samma runda nu så är glutamaten nästan helt väck.

Och det beror förstås på att när vi konsumenter väl får klart för oss hur det står till med maten så kan vi låta bli att köpa det vi inte vill ha. Trycket på producenterna att ta bort glutamaten har varit starkt.

Nu är det dags att en gång för alla också få bort azofärgerna och ytterligare ett färgämne. Det olustiga med azofärgerna är att de totalförbjöds i Sverige på 1970-talet eftersom de ansågs starkt allergiframkallande. Nu har det också gjorts en brittisk studie som visar ett samband mellan färgämnena och hyperaktivitet hos barn.

Azofärgerna tvingades vi acceptera igen eftersom de är tillåtna i EU.

Med tanke på att industrin klarade sig utmärkt i nästan 30 år utan dessa färger är det en ren oförskämdhet mot oss att införa dem igen trots fagra löften om att hålla tassarna borta.

Så, kan vi inte göra med azo-färgerna som vi gjorde med glutamaten? Se till att få väck dem!

Publisert: