Utbildningen som ger dig jobb och högst lön

NYHETER

Pluggar du ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm?

Då är det bara att gratulera.

Du kan nämligen se fram emot ett välavlönat jobb efter examen.

– Våra studenter är väldigt attraktiva, säger Cecilia Frietsch vid Handelshögskolan.

Handelshögskolan i Stockholm. Foto: LASSE LYCHNELL

Enligt statistik från arbetsgivarorganisation Svenskt näringsliv är ekonomiutbildningen vid Handelshögskolan i Stockholm ett säkert kort om du vill ha jobb efter examen. Som en liten bonus är det dessutom den utbildning som ger högst lön.

– Det finns flera bra förklaringar, men en väldigt bra förklaring är att 25 procent av våra utexaminerade börjar jobba utomlands. Framförallt inom finanssektorn och management consulting och huvudsakligen i London, det drar upp lönen kraftigt, säger Cecilia Frietsch, chef för career services vid Handelshögskolan.

”Ingen nyhet för oss”

Svenskt näringslivs undersökning finns sammanställd på sajten Högskolekvalitet och bygger på intervjuer med 2678 utexaminerade studenter som har fått svara på frågor om sin lön och arbete.

För Handelshögskolan kommer dock inte statistiken som någon större överraskning.

– Det var ingen nyhet för oss, vi har själva gjort undersökningar om det här i tio år, säger Frietsch som är chef för den avdelning som har till uppgift att hjälpa studenterna ut i arbetslivet.

– Vi jobbar aktivt med stöd till studenten. Vill man ha kontakter i näringslivet så har man alla möjligheter här.

Klart med jobb i god tid

Och den möjligheten utnyttjar man. Många har gjort klart med arbete redan ett halvår innan examen.

– Våra studenter är väldigt attraktiva. Många rekryterare börjar redan före jul, anställer i januari och sedan börjar studenten efter sommaren, säger Frietsch.