”Irakierna behöver stöd och hjälp”

1 av 4
NYHETER

För tredje gången besökte Jolie familjer som behövt fly sina hem i Irak. Och hon lovade att komma tillbaka.

– De har all rätt att känna att de inte har behandlas rättvist. Jag vill komma tillbaka, sa hon enligt ett pressmeddelande.

Angelina Jolie gjorde sin tredje resa till Irak på torsdagen som goodwill-ambassadör för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Under sin heldag i det krigsdrabbade landet träffade hon fyra familjer som blivit fördrivna från sina hem. Familjerna som träffade Hollywoodstjärnan berättade att deras barn inte kunde gå i skolan och att de inte har råd att betala för sjukvård.

Efter en berättelse av en man som flytt från Abu Ghraib-distriktet väster om Bagdad för fyra år sedan svarade Jolie:

Vaggade ett spädbarn

– Det krävs styrka för att överleva det här livet. Jag vet inte om jag skulle vara stark nog att göra det, sa hon till honom enligt ett pressmeddelande från UNHCR.

I ett grannhus besökte skådespelerskan en familj på nio personer. Barnen i familjen kan inte gå i skolan och familjens spädbarn hade utslag över hela kroppen. Angelina vaggade barnet i sin famn under hela besöket.

”Behöver stöd”

Den 34-åriga skådespelerskan besökte Irak första gången 2007 och igen i februari förra året.

– Jag skulle vilja komma tillbaka och se er på ett bättre ställe och i en annan situation. Vi hoppas att UNHCR och regeringen hjälper er att få lite mark. Ni behöver hjälp, inte för att ni är fattiga, utan för att ni är Iraks framtid.

– Nu ser vi att saker verkar bli bättre, men irakierna behöver mycket stöd och hjälp för att bygga upp sina liv, sa hon enligt pressmeddelandet

Angelina Jolie har arbetat som goodwill-ambassadör för FN sedan 2001.