Piraterna slog till – vid Öland

NYHETER

Besättningen bakbands och misshandlades

till attack med ”polisbåt” Enligt uppgift var piraternas båt märkt ”polis” och männen uppgav att de var poliser på jakt efter narkotika. Händelsen som inträffade utanför Öland rubriceras som kapning. ”Jag har aldrig hört talas om något liknande i Sverige”, säger Ingemar Isaksson vid Rikskriminalen. Illustration: Paul Wallander

Maskerade pirater tog över det finska lastfartyget.

Besättningen bakbands, misshandlades med gevärskolvar och hölls som gisslan i tolv timmar.

Somalia? Nej, Öland.

– Det rubriceras som kapning. Den första i modern tid, säger Ingemar Isaksson vid Rikskriminalen.

Åtta till tio män kapade lastfartyget på svenskt vatten tidigt i fredag förra veckan. Till besättningen sa de, på bruten engelska, att de var poliser på jakt efter narkotika. Männen var svartklädda, maskerade och beväpnade.

– Någon fick sina tänder utslagna och andra fick blåmärken, säger Ingemar Isaksson.

Besättningen bakbands och enligt flera medier blev de slagna med gevärskolvar. Efter tolv timmar lämnade gärningsmännen fartyget i en snabbgående gummibåt och är spårlöst borta.

Lastat med timmer

Lastfartyget Arctic Sea har rysk besättning och drivs av det finska rederiet Solchart Management, men seglar under maltesisk flagg. Det var på väg med timmer från Jakobstad i Finland till algeriska Bejaia.

– Jag blev mer än förvånad när jag fick höra vad som hade hänt, säger rederiets vd Victor Matveev.

De 15 ryssarna i besättningen har jobbat många år i företaget.

– Jag har pratat med dem flera gånger och de mår bra. Fartyget fortsätter nu mot sin destination.

Enligt Rikskriminalen hade kaparnas ribbåt texten ”polis” skriven på skrovet.

– Det verkar som att besättningen trott att det faktiskt varit poliser som kom ombord. För de hörde inte av sig på någon nödkanal eller till den svenska kustbevakningen, säger Ingemar Isaksson.

Inget byte

När rederiet hade frågat ut samtliga besättningsmän larmade de finsk polis som informerade den ryska ambassaden i Helsingfors.

Nu har svenska polisen inlett en förundersökning. Rubriceringen är kapning.

– Vi fick nästan slå i lagboken för att se vad det var för brott. Jag har aldrig hört talas om något liknande i Sverige. Nu vill vi komma i kontakt med besättningen så fort som möjligt, säger Ingemar Isaksson.

Enligt polisen fick kaparna inte med sig något från lastfartyget.