Nyheter

Trond Sefastsson friad från mutbrott

NYHETER

Den förre tv-journalisten Trond Sefastsson friades från mutbrott av Svea hovrätt på tisdagen.

Men han döms för bokföringsbrott.

Journalisten Trond Sefastsson.
Journalisten Trond Sefastsson.

I tingsrätten dömdes han till villkorlig dom och 60 dagsböter för mutbrott och bokföringsbrott.

Nu döms han bara för bokföringsbrott till villkorlig dom och 40 dagsböter. Tingsrätten ansåg att Sefastsson var skyldig till att ha tagit emot 406 000 kronor av en man för att försöka rentvå dennes narkotikadömde far i ett tv-inslag.

Kammaråklagare Malin Palmgren ville ha honom dömd för ytterligare ett mutbrott men vann alltså inget gehör i hovrätten.

Skälet till att Sefastsson frias från mutbrott är att hovrätten vid en samlad bedömning inte anser att han var arbetstagare hos TV 4. Därmed faller åtalet redan på den grunden, anser hovrätten.

Det finns visserligen saker som talar för att han var arbetstagare. Arbetet förutsattes utföras av Sefastsson personligen, på heltid och mot en månatlig ersättning.

Men ännu mer talar emot. Det fanns ingen uppsägningstid i det uppdragsavtal som upprättats mellan Sefastsson och TV 4 och inte heller något som reglerade ledighet, semester och sjukdom. Han omfattades inte av kollektivavtal eller optionsprogram.

Sefastsson hade egen registrerad firma dit ersättningarna betalades. I firman hade han F-skattesedel, han betalade själv sociala avgifter och var registrerad för att driva momspliktig verksamhet. Han fick själv betala liv- och olycksfallsförsäkring och använde delvis egen utrustning.

Flera andra journalister på TV 4 hade liknande avtal samtidigt som det fanns journalister som hade vanliga anställningsavtal.

Vidare hade Sefastsson rätt att ägna sig åt annan verksamhet och han var också tillsvidareanställd på Stockholms universitet.

TT

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter