”C har genomgått en dramatisk förändring”

avJohanna Melén

Statsvetarprofessor Tommy Möller om ett parti som har bytt skepnad

Centerpartiet har bytt skepnad.

Anhängarna har lämnat landsbygden för storstaden.

– Centern är ett helt annat parti i dag än vad det var för bara några år sedan, säger han.

När Centerpartiet tidigare i år gick med på regeringens energiuppgörelse och därmed sa ja till fortsatt kärnkraft var det många som fick nypa sig i armen.

Centerpartiet och ja till kärnkraft? Centerpartiet som sedan 70-talet varit benhårda motståndare hade nu bytt fot. Men förändringen har pågått länge.

– Centerpartiet är ett helt annat parti än vad det var för bara några år sedan. Och det är ett mycket annorlunda parti om man ser till det parti som bildades för nästan 100 år sedan, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Tydligt intresseparti

– Då var man ett tydligt intresseparti som sysslade med jordbrukspolitik. Enligt stadgarna var man tvungen att visa att man var aktiv jordbrukare för att få vara med.

Men bönderna blev allt färre och med tiden förlorade Bondeförbundet, som det hette, en hel del av sitt stöd. På 50-talet bytte man namn och blev Centerpartiet med fokus på allmänborgerliga väljare och småföretagare. Samarbete med Folkpartiet ledde in till städerna och storstadsväljarna. Under en storhetsperiod på 70-talet var Centern det största borgerliga partiet.

Dramatisk förändring

Efter folkomröstningen om kärnkraft gick det utför igen och det nära samarbetet med Socialdemokraterna under 90-talet var inget framgångsrecept.

– Det skickade signaler om att man var opålitliga i regeringsfrågan, säger Tommy Möller.

Men så kom Maud Olofsson och blev partiordförande. Förändringen blev dramatisk.

– Partiet gick åt höger och blev mycket mer ideologiskt i hela sin politik. Man inriktade sig återigen tydligt på företagen och insåg att samarbete med Socialdemokraterna var förödande för trovärdigheten.

Hur skulle du beskriva Centerpartiet av i dag?

– Det är ett mycket mer borgerligt parti, de driver en tydligare ekonomisk politik. De har tonat ner sin intresseprofil och lyckats locka till sig många liberaler. I dag måste man säga att det är ett väldigt liberalt parti. Man står fortfarande för parollen ”hela Sverige ska leva”, men i dag vill man stimulera företag snarare än att ge bidrag.

Vad utmärker en typisk centerpartist?

– Tidigare var det enkelt. Det var en bonde. Nu kan det vara vem som helst.