El Salvador

Födde dödfött barn och dömdes till fängelse – nu frias hon

avMalin Wigen

1 av 3

Teodora del Carmen Vásquez, från El Salvador, var dömd till ett 30-årigt fängelsestraff, för att hon fött ett dödfött barn. Nu har högsta domstolen i landet friat henne, skriver The New York Times.

Teodora del Carmen Vásquez, från El Salvador, har suttit i nästan 11 år i fängelse för att hon födde ett döfött barn. Nu har hon friats av landets högsta domstol.

Det var år 2007 som 34-åringen fick ett dödfött barn i den sista graviditetsmånaden, när hon befann sig på sitt arbete på en skola. Hon ska ha försökt ringa efter ambulans, men svimmade. Polisen anklagade henne för att ha framkallat ett missfall, och i januari 2008 dömdes hon för mord och fick ett 30-årigt fängelsestraff.

Alla aborter är nämligen förbjudna i El Salvador sedan 1998. Detta även om graviditeten är en följd av våldtäkt eller om den utgör ett hot mot kvinnans hälsa. Fängelsestraff för abort kan ge två till åtta år, men kvinnorna kan även dömas för mer allvarliga brott i stället, som i det här aktuella fallet.

I december försökte Teodora försökte överklaga straffet – men fick avslag. Flera människorättsgrupper stöttade henne, bland annat organisationen Amnesty som i ett uttalande kallade domen är "ett upprörande steg bakåt för rättvisan".

”Jag är inte hel”

Enligt kvinnorättsgrupper är det minst 28 kvinnor som har blivit fängslade för att de brutit mot anti-abortlagarna. Sedan 2014 har en kollation av kvinnorättsgrupperna lyckats frigöra fyra kvinnor – Teodora är en av dem.

– För mig är det här ett tecken på hopp, att hennes liv förhoppningsvis kommer att förbättras Hon har spenderat tio år och sju månader i fängelset. Det är en hel del tid för ett brott hon inte begått. Men framförallt, ger det här hopp till andra kvinnor som är fängslade, säger en av Morena Herrera som lett räddningsaktionen.

Teodora själv säger att vetskapen om att andra är fängslade gör att hon inte kan känna sig fullt lycklig över frisläppningen, skriver New York Times.

– Jag är inte hel. Jag är inställd på att slåss för dem, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM