Oxfam ber officiellt Haiti om ursäkt

Foto: Nick Ansell/AP/TT
Oxfams tidigare landschef i Haiti erkände, enligt en intern utredning, att han köpt sex. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Oxfams tidigare landschef i Haiti köpte sex under en insats efter jordbävningskatastrofen 2010. Det erkänner han i en rapport från 2011 som biståndsorganisationen har släppt delar av.

Nu kommer organisationen med en officiell ursäkt till önationen.

Den brittiska biståndsorganisationen genomförde 2011 en intern utredning om huruvida deras medarbetare köpt sex under en insats på Haiti 2010. Den resulterade i att totalt sju anställda avskedades eller slutade, bland annat den dåvarande landschefen.

Oxfam släpper rapporten för att "vara så transparant som möjligt kring beslutet vi fattade... och som ett erkännande av bristen på förtroende som det har orsakat", enligt ett uttalande.

Samtidigt ber man på måndagen också formellt om ursäkt till Haiti.

"Vi kom hit för att dela med oss av rapporten till ministern och uttrycka vår skam och ursäkt till den haitiska regeringen och det haitiska folket", säger Simon Ticehurst, Oxfams chef för Latinamerika och Karibien.

Enligt rapporten erkände landschefen att han köpt sex av prostituerade i bostaden på Haiti, som Oxfam höll honom med. Han ska sedan ha erbjudit sig att lämna sin post.

Tidigare har han i ett fyra sidor långt öppet brev till ett mediebolag i Belgien, där han kommer ifrån, skrivit att han "avgick för att han misslyckats att utöva tillräcklig kontroll över personal som anklagas för sexuella förseelser".

Han nekade till att han själv skulle ha gjort något fel, men sade att han haft en kort sexuell relation med en lokal kvinna i sin Oxfam-bostad.