Eklunds nya liv: Snickra möbler

avEric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: STEFAN MATTSSON
ARBETSPLIKT Anders Eklund som för ett år sedan mördade tioåriga Engla, sitter på Norrtäljeanstalten. Han gör pellets och snickrar möbler.

Det har gått drygt ett år sedan Anders Eklund, 43, dödade tioåriga Engla.

Han avtjänar sitt livstidsstraff i sexbunkern på Norrtäljeanstalten tillsammans med bland andra Hagamannen.

På dagarna tillverkar han pellets och snickrar möbler åt Jysk.

– Han verkar trivas i fängelset, säger en av de få vänner han har kvar.

Anders Eklund sitter på den så kallade sexbunkern, A-paviljongen, på Norrtäljeanstalten, sju mil norr om Stockholm. Bland hans cellgrannar finns bland andra Hagamannen, Niklas Lindgren, 34.

31 brottslingar

Sammanlagt sitter 31 sexbrottslingar, hallickar, pedofiler, våldtäktsmän och sexmördare, i två korridorer formade som ett L.

– De sitter på mellan två år och livstid, säger en av de anställda på paviljongen.

De intagna är, på grund av hotbilden, helt avskilda från övriga intagna på fängelset. De har en egen promenadgård, där de en timme mitt på dagen och två timmar på kvällen kan gå ut och få frisk luft.

– Det är lite gräsmatta, ett par bänkar och ett gångspår. På sommaren spelar de ibland volleyboll, säger kriminalvårdaren.

– Vi uppmuntrar att de motionerar.

Säng och skrivbord

Inne på själva paviljongen har alla 31 intagna var sin cell, eller bostadsrum som det heter. I det runt sju kvadratmeter stora rummet finns en säng, ett skrivbord, en garderob, en anslagstavla och en tv. Men ingen toalett. Om de intagna behöver gå på toa under inlåsningen, mellan 19.30 på kvällen och 07.15 på morgonen måste de trycka på en knapp och bli utsläppta av vårdarna.

I korridoren finns kök där de intagna själva kan laga mat. Kökets knivar är fastkedjade i diskbänken – av säkerhetsskäl.

– De intagna äter alltid tillsammans, säger kriminalvårdaren.

Det finns ett tv-rum med soffor, och det så kallade ”pingisrummet” där de spelar bordtennis eller cyklar på motionscykeln.

Ringer ibland

Aftonbladet har talat med en av de få vänner Anders Eklund har kvar. Vännen berättar att Anders Eklund brukar ringa, varannan, var tredje helg från fängelset för att prata lite.

– Han har berättat lite om hur han har det i fängelset. Han verkar tycka det är okej, han är införstådd med att han kommer sitta där länge.

Arbetsplikt råder

På fängelset råder arbetsplikt. Alla, som inte är sjukskrivna, eller studerar, måste jobba. Anders Eklund jobbar. Tidigare tillverkade han hyllor åt möbelföretaget Jysk.

– Men senast sa han att de tillverkar pellets.

Har han några vänner inne på fängelset?

– Jag vet inte om de är vänner, men han har ett par tre stycken han brukar prata med.

Vännen säger att när han fick höra om att Anders Eklund var gripen för mordet på Engla blev han chockad.

– Fruntimmerstokig har han alltid varit, men det här. En så ung flicka. Det kunde jag aldrig tro.

Eklunds äldre bror säger:

– Jag har ingen som helst kontakt med Anders. Och jag vill inte ha det heller.

”Blir ingen intervju”

Anders Eklund själv vill inte låta sig intervjuas. Han fick i ett brev frågan om han ville berätta om det som hänt, hur han lever i dag, eller om han kanske ville framföra något till Aftonbladets läsare.

Han svarade kort i ett handskrivet brev:

”Det blir ingen interjuv med mej om den saken”.

Publicerad: