Svårt sjuka slipper jaga efter jobb

avJoachim Kerpner, Staffan Lindberg

Foto: Foto: LASSE ALLARD
”var går gränsen?” Ann Widén är sjuk i bröstcancer, men vågar ännu inte glädjas åt regeringens nya regler för svårt sjuka. ”Jag undrar var de kommer att dra gränsen. Om jag över huvud taget kommer att räknas som tillräckligt sjuk”, säger hon.

Regeringen tvingas backa.

Cancersjuka ska inte längre behöva jaga jobb.

–?Det var aldrig vår mening, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Regeringens nya regler skulle tvinga svårt cancersjuka patienter att söka heltidsjobb efter 180 dagar. Men efter svidande kritik från ledande cancerläkare har regeringen hamnat i blåsväder.

Nu ska lagen ändras.

Redan 1 januari nästa år ska personer med bland annat vissa cancersjukdomar och neurologiska sjukdomar undantas.

–?Jag har lyssnat på de människor som har varit med i media. Det har berört mig djupt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Ska det krävas tv och tidningar för att ni ska förstå att människor far illa av er politik?

–?Det var aldrig vår intention att svårt cancersjuka skulle drabbas. Min uppfattning är att lagstiftningen är tydlig på den punkten. Om det nu inte är så får vi göra det här förtydligandet.

Vad har du att säga till de som redan drabbats?

–?Jag känner djupt för de personerna. Men samtidigt har vår reform varit bra för många grupper som tidigare gått sjukskrivna i åratal.

”Löser inte problemet”

Riksdagsledamoten Veronica Palm (S) kallar beslutet otillräckligt.

–?Jag är glad att regeringen ser effekterna av de hårdare reglerna. Men det här löser inte problemet för de mängder av människor som nästa år blir utan sjukförsäkring.

Ann Widén, 46, i Stockholm fick i januari diagnosen bröstcancer. Mitt under de svåra behandlingarna med cellgifter kom chocken från Försäkringskassan: att hennes sjukdagar var slut. Och att ersättningen skulle dras in.

”Jättemycket oro”

Hon överklagade beslutet, som ännu inte avgjorts slutgiltigt.

–?Att bli ifrågasatt när man är svårt sjuk är fruktansvärt. Det skapar jättemycket oro, säger Ann Widén.

Ann Widén börjar sakta känna sig något bättre. Men att gå tillbaka till jobbet som undersköterska den närmaste tiden är inte att tänka på. Regeringens förändring är inget hon vågar glädjas åt.

–?Jag undrar var de kommer att dra gränsen. Om jag över huvud taget kommer att räknas som tillräckligt sjuk.