Blev besatt av kvinnan

NYHETER

Sköt henne och mamman – och sig själv

Foto: STARK BEVISNING Den 8 april mördades en kvinna och hennes mamma i en lägenhet i Halmstad. Enligt åklagaren var mordet planerat. ”Bevisningen är inte bara stark, den är massiv”, säger chefsåklagare Anders Johansson.

Han var besatt av henne i flera månader.

Till slut sköt 45-åringen kvinnan, hennes mamma – och sig själv i huvudet.

Men han överlevde och säger att allt är lögn.

Foto: Enligt åklagaren köptes sannolikt den jugoslaviska pistolen redan i januari.

Den 36-åriga kvinnan var på besök hos föräldrarna i Halmstad. Hennes pappa är halvt invalid efter en stroke och behövde vård i hemmet.

Den 45-årige mannen som i går åtalades fördubbelmordet i Halmstad den 8 april lärde känna föräldrarna och deras fyra barn när han flyttade till Sverige 2002. Mamman i familjen kom från samma by som han i forna Jugoslavien.

Sedan mer än ett år tillbaka började mannen intressera sig allt mer för den äldsta dottern som bodde utomlands med man och två barn.

I slutet av förra året hittade 45-åringens fru ett kort på kvinnan i hans plånbok. Hon blev misstänksam och hittade kärleksfulla sms som han skickat från sin mobiltelefon.

Kvinnan hotades

I polisens förhör berättar den mördade kvinnans systrar hur mannens besatthet eskalerade i januari i år. Han försökte få henne att skilja sig och bli tillsammans med honom i stället.

Men hon fortsatte att avvisa honom.

När hon kom till Sverige i mars för att ta hand om sin sjuke pappa var hon rädd. Då hade mannen riktat direkta hot mot henne.

– Det är lika bra att din syster inte kommer hit för något stort kommer att inträffa. Jag kan inte leva utan henne, sa han till en av systrarna.

Familjen började förstå allvaret men såg samtidigt honom som en vän till familjen – lugn, snäll och sansad.

I själva verket planerade han att mörda henne, enligt åklagaren. Sannolikt köpte han den jugoslaviska pistolen redan i januari.

Den 8 april på morgonen tog han sig in i familjens lägenhet i Halmstad. Pappan låg och sov när mannen ströp hans 59-åriga fru innan han sköt henne i huvudet.

Sedan fortsatte han in till dotterns rum och sköt också henne i huvudet med flera skott.

I hallen avlossade han ett skott i tinningen på sig själv.

Mannen blev blind

När ambulans och polis kom till platsen var mamman och dottern döda. Den 45-årige mannen fördes svårt skadad till Lunds universitetssjukhus.

I flera veckor låg han nedsövd. Han har förlorat synen helt men har i övrigt inga allvarliga fysiska men.

Den 5 maj kunde han höras av polisen för första gången.

Planerades länge

Sedan dess har han förnekat all inblandning. Han säger att det aldrig har hänt, att mamman och dottern lever och att han förlorade synen efter att han tvättat ögonen med infekterat vatten.

Chefsåklagare Anders Johansson anser att det är bevisat att mannen stalkat kvinnan under en lång tid och att han dessutom planerat mordet.

– Bevisningen är inte bara stark, den är massiv, säger han.

På tisdag i nästa vecka startar rättegången.

45-åringens försvarsadvokat Lars Brandel kommer då att presentera möjligheten att en annan gärningsman skjutit de tre. Men han har inga bevis som styrker tesen.

– Inte det minsta. Jag får föra fram det som ett sannolikhetsalternativ, säger han.

Familjen till mamman och dottern är svårt tagna av händelsen.

– Vi älskar dem ända in i döden. De var älskade av alla och förtjänade inte att dö, säger en familjemedlem.