50-åring dog – av vaccinet

Första fallet i Sverige

riskgrupp Mannen som dog hade fått ett nytt hjärta och tillhörde därför riskgruppen. I dag offentliggörs mannens fall på en presskonferens i Rosenbad.
riskgrupp Mannen som dog hade fått ett nytt hjärta och tillhörde därför riskgruppen. I dag offentliggörs mannens fall på en presskonferens i Rosenbad.

Personer med nytt hjärta uppmanas särskilt att vaccinera sig mot svininfluensan.

Den nytransplanterade mannen tog sprutan – och dog.

Aftonbladet kan i dag avslöja det första dödsfallet som orsakats av vaccinet.

Folkhälsominister Maria Larsson.
Folkhälsominister Maria Larsson.

Nu oroar sig myndigheterna för att människor inte ska våga vaccinera sig.

Mannen, som är i 50-årsåldern, avled nyligen efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan. Han hade dessförinnan genomgått en hjärttransplantation och vaccinet stötte bort det nya hjärtat.

Vaccinet ligger bakom

Fallet är unikt i Sverige. Åtta personer har tidigare dött inom loppet av timmar eller dagar efter vaccineringen, men det har vid samtliga tillfällen handlat om personer med svåra, kroniska sjukdomar.

För första gången har nu läkarna kunnat koppla vaccinet till ett dödsfall.

–?Vaccinet är den direkta eller indirekta orsaken till mannens död, säger Ingemar Persson, läkare och utredare vid Läkemedelsverket.

Enligt uppgift fanns det speciella omständigheter kring mannen som inte var kända när han vaccinerades.

–?Det går inte att säga att det var fel att vaccinera honom. Vi skriver ju till exempel fortfarande på vår hemsida att människor som genomgått hjärttransplantationer tillhör högriskgruppen och bör vaccinera sig. Men vi har fått ny kunskap som vi kan lära oss av.

Unikt fall

Enligt vad Aftonbladet erfar finns en betydande oro på Smittskyddsinstitutet för att det här unika fallet leder till att människor blir oroliga och inte vågar vaccinera sig.

Den döde mannens fall kommer att offentliggöras på en presskonferens i regeringshögkvarteret Rosenbad i dag. Där medverkar folkhälsominister Maria Larsson samt representanter för Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Sveriges kommuner och landsting.

Ingen ny information

Det har hållits liknande pressträffar tidigare. När svininfluensan först bröt ut sades det att de skulle ske en gång i veckan, men det var nu en månad sedan förra gången.

Enligt Niclas Thorselius, pressekreterare hos Maria Larsson, är mötet i dag dock inte ett resultat av det nya fallet:

–?Det är helt enkelt så att det inte funnits särskilt mycket att berätta de senaste veckorna.

Läs mer:

Publisert:

Ämnen i artikeln