Nyheter

Folkstorm mot Facebook efter ändrade villkor

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

"Ladda inte upp något som du inte vill ge bort för alltid”

Protesterar People Against the new Terms of Service är emot Facebooks ändrade policy. Nu tvingas företaget backa.
Protesterar People Against the new Terms of Service är emot Facebooks ändrade policy. Nu tvingas företaget backa.

På kort tid har över 70 000 gått med i Facebook-gruppen "People Against the new Terms of Service (TOS)".

Skälet: Det sociala nätverket ändrade sin policy och bestämde att även om användaren raderar sitt konto, har Facebook rätt att arkivera användarens bilder och text.

Mark Zuckerberg.

Facebook, som är det mest populära sociala nätverket på nätet, har hamnat i bråk med sina användare angående rättigheter till bilder och text som publicerats där. Sajten har totalt över 150 miljoner aktiva medlemmar.

Nya villkor

Det var efter att hemsidan "The Consumerist" flaggade för att Facebook hade ändrat sina villkor, som folkstormen inleddes.

– Se till att du aldrig laddar upp något som du inte känner dig bekväm med att ge bort för alltid, för så är Facebook nu, varnade Chris Walters vid Consumerist post.

Facebook hade nämligen raderat en mening i sina gamla användarvillkor som sa att sajten inte hade rätt till användarens innehåll om kontot raderades. I stället skrev man i det nya villkoret att användare när som helst har rätt att radera innehåll från sajten, men att företaget kan spara arkiverade kopior från användarens konto.

Folkstorm

Användare världen över reagerade starkt mot att företaget anser sig ha rätt att arkivera ens bilder och text och spara det – även om användaren själv väljer att radera sitt konto. Gruppen "People Against the new Terms of Service (TOS)" startades och i dag är över 70 000 personer medlemmar i den.

Facebook meddelade i dag att man så länge har tvingats återgå till sina gamla användarvillkor "under tiden som man löser de frågor som kommit upp".

Facebooks vd Mark Zuckerberg uppger nu att företagets policy är att "folk äger sin information och kontrollerar vem de delar den med", rapporterar CNN.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: