Nyheter

Läget får större betydelse för hyran

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

”Skevheter i dagens hyressättning”

Inför hotet om marknadshyror svänger Hyresgästföreningen och vill låta bostadens geografiska läge få större betydelse i hyressättningen.

Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen, Riksförbundet.

Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen, Riksförbundet.

Foto: Jerry Malmberg

Hyresgästföreningen har gått med på högre hyreshöjningar för innerstadslägenheter och lägre för i övriga regioner i Stockholm.

En tvist mellan Hyresgästföreningen och Svenska Bostäder om hyrorna i Stockholmsregionen hamnade i Hyresmarknadskommittén, som är till för att lösa tvister på bostadsmarknaden.

Beslutet i kommittén innebär att hyrorna i ett antal nyproducerade fastigheter höjs med 1,5 procent, medan ett antal innerstadsfastigheter höjs med 3,25 procent.

Skevheter i hyressättning

På DN Debatt skriver Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman och Terje Gunnarson, ordförande i region Stockholm att det finns skevheter i hyressättningen i Stockholm. Byggnadsåret har alltså fått för stor betydelse på bekostnad av hur hyresgästerna värderar bostadens geografiska läge, standard, fastighetsskötsel, närhet till service och trygghet.

”I ärlighetens namn ska det sägas att arbetet borde startat tidigare i Stockholm. Där bär vi ett ansvar. Kanske hade vi då sluppit hotet om marknadshyror, skriver Engman och Gunnarson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert: