’Israel hotar stoppa Bildt’

Bråket om Aftonbladets artikel trappas upp – nu kan Bildts resa ställas in

STOCKHOLM/JERUSALEM. Carl Bildt vägrade att ta avstånd från Aftonbladets artikel.

Nu går Israels utrikesminister Avigdor Lieberman till

attack mot hela Sverige.

– Det påminner oss om hur Sveriges agerade under andra världskriget när de heller inte ingrep.

Den diplomatiska krisen mellan Israel och Sverige tilltar. Israels utrikesminister Lieberman riktade natten till i går skarp kritik mot Sverige och Carl Bildt, som vägrat att fördöma artikeln om misstänkt organplundring.

– Det är en skam att den svenske utrikesministern inte uttalar sig.

Lieberman liknade artikeln vid gammaldags antisemitiska lögner.

– Det påminner oss om hur Sverige agerade under andra världskriget när de heller inte ingrep.

– Pressfrihet innebär att publicera sanningen och inte lögner.

Lieberman sa också att han skulle skicka en skarp officiell protest till Carl Bildt. Något Liebermans pressekreterare Sachi Moshe i går kunde bekräfta för Aftonbladets utsände.

– Vi har sökt Bildt, men det har inte blivit något samtal.

Israelresa – om tio dagar

Enligt den israeliska tidningen Haaretz överväger Israel nu att ställa in Bildts besök i landet om tio dagar om man inte får något fördömande. Alternativt kommer man att ta emot honom, men förbjuda israeliska representanter att tala om något annat än artikeln.

Israel kommer inte heller att ta svenska anklagelser om kränkningar mot mänskliga rättigheter på samma allvar, enligt Jerusalem Post.

Aviv Shir-On, informationschef på israeliska UD, ville inte bekräfta uppgifterna.

– Talet om bojkott (av Bildt) kommer från medier. Däremot hoppas vi fortfarande på en reaktion från den svenska regeringen.

Vill stämma reportern

Samtidigt ska Israels försvarsminister Ehud Barak utreda om det går att stämma journalisten som skrev artikeln.

Aftonbladets artikel var ett av de stora samtalsämnena i Israel i går. Många anklagade Sverige för att vara antisemitiskt och såg artikeln som en bekräftelse på att svenskarna inte stödjer Israel.

I Stockholm kallades den israeliske ambassadören Benny Dagan till UD för möte.

– Kabinettssekreterare Belfrage förklarade grunderna för den svenska press- och yttrandefriheten och hur den svenska regeringen förhåller sig till dessa, sa UD:s presschef Anders Jörle.

Aftonbladet mötte en upprörd Benny Dagan efter mötet.

– Vi kan inte tolerera sådana här publiceringar. Därför vill vi att den svenska regeringen yttrar sig klart och tydligt. Om Sverige tar avstånd från artikeln skulle det avskräcka andra från att återupprepa detta fula tillvägagångssätt.

Anser du att Israels reaktion är rimlig?

– Vi förlorade sex miljoner människor i Europa. Att anklaga judar och israeler med hjälp av alla sorters fabricerade historier kan leda till att judar dödas i andra delar av världen. Vi kommer aldrig att tolerera det.

Varför anser du inte att det finns någon anledning att utreda om israeliska soldater tagit organ från dödade palestinier?

– Frågan är absurd. Det är jämförbart med att jag först skulle kunna anklaga dig för att ha våldtagit någon och sedan begära bevis från dig att du är oskyldig.

Publisert: