Jordbruksministern: en lösning på problemet är att skjuta vildkatterna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-04

”SKJUT DEM” Eskil Erlandsson säger till Rapport att en lösning på problemet med herrelösa katter kan vara att skjuta dem. Foto: Scanpix

Förvildade, herrelösa katter har blivit ett problem i Sverige.

Enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) kan en lösning vara att skjuta katterna.

– Visst, det är ju ett sätt att bli av med problemet, men det finns säker andra sätt också att komma till rätta med det här, säger han till Rapport.

Många väljer att skaffa en kattunge under sommaren.

Barnen tjatar och vill ha en egen misse – men när den en gång så gulliga pälsbollen växt upp är den inte lika rolig längre – och lämnas ofta att klara sig ensam när semestern är över.

Resultatet: Mängder av herrelösa katter springer runt i landet.

En lösning: att skjuta katterna

– Det bedöms att det finns kanske drygt 100 000 förvildade katter. De ska inte bli fler och de ska inte vara så många. Något måste göras åt problemet för det är ett djurskyddsproblem, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson till SVT:s Rapport.

Jordbruksministern vill lösa problemet med katterna. Och utesluter inte att skjuta vildkatterna.

På Rapports reporters fråga om man inte bara kan skjuta katterna svarar Eskil Erlandsson att det är en tänkbar lösning bland andra.

Omodern lagstiftning

I dag tillsätter regeringen en utredning för att modernisera djurskyddslagstiftningen, som trädde i kraft 1988 och inte har setts över på över 20 år.

– Det har kommit mycket forskning, många rön sedan dess. Vi har fått andra och nya problematiker kring djur och i det skeendet tycker vi det är viktigt att vi får ett bättre skydd för alla typer av djur i vårt land, säger Eskil Erlandsson till aftonbladet.se

Om problemet med förvildade djur, som herrelösa katter, säger Erlandsson att själva grundproblemet ligger hos djurägarna som inte längre kan eller vill ta hand om djuren.

– Djuren måste få ett nytt hem så vi får ner antalet djur som är förvildade. Bland de djur som är förvildade kan ett svar vara att placera om dem. Men i vissa fall är inte ens det möjligt och då kanske avlivning är den sista utvägen, säger han.

Erlandsson: Katterna kan skjutas till
döds