– Bärplockare måste sluta bajsa i skogen

avHanna Axelsson

NYHETER

Ett ögonblick Kent Larsen...

...före detta Robinson-deltagare som upprörs över att bärplockarna skräpar ner och bajsar i skogen.

Foto: Foto: Kenneth Vestman
Saknar bajamaja Robinson-Kent Larsen stör sig på allt skräp och avföring som bärplockarna lämnar efter sig under bärsäsongen i Lycksele.

–?Vi har flera tusen bärplockare som kommer upp några månader varje år. De lämnar karamellpapper, flaskor och annat skräp efter sig. Framförallt bajsar de i skogen.

Varför är det så farligt?

–?Älgjakten börjar strax efter bärplockarsäsongen. Då rullar sig hundarna i bajset för att dölja sin egen lukt. Det är jägarna inte så glada för.

Du har skrivit till Lycksele kommun om problemet. Vad kan kommunen göra?

–?De har beslutat att trycka upp information på olika språk som delas ut till bärplockarna. Men jag tycker att de som tar hit dem måste ta på sig ansvaret så att det inte lämnas skrot i naturen. Om man tjänar pengar på allemansrätten måste man sköta om den.

Behövs det bajamajor i skogen?

–?Ja, jag tycker att de ska sätta ut dem där bärplockarna är. Eller åtminstone lära bärplockarna att täcka över så att hundarna inte kommer åt det.

Hur gör jägarna själva när de blir nödiga i skogen?

– De flesta känner till sedan gammalt att man ska täcka över det med ris och löv. Då rullar sig hundarna inte i det. Sedan handlar det ju om kvantiteten också, tusentals bärplockare kommer hit. Det är inga små mängder.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

–?Jag hoppas på vinterdagar med sol. Vi har gott om snö men det har varit kallt, 25 – 30 minusgrader. Nu vill vi ha vårsol.