HÄR STYR PIRATERNA

Studenterna valde nya skrällpartiet

LINKÖPING Sverige skulle bli vänligare med fler Piratpartister.

De är belevade och snälla. Säger saker som "hur många önskar kaffe", ler uppmuntrande och har givetvis en gigantisk Star Wars- affisch på väggen.

Det är slutsatsen efter ett besök i Piratland — valdistriktet där flest röstade på Piratpartiet, 38 procent.

På Björnkärrsgatan i Linköping hänger en lila, hemmagjord gardin med uppmaningen "rösta pirat". Det gjorde invånarna i studentområdet Ryd med råge. Piratpartiet, PP, fick 209 av de 552 giltiga rösterna.

Gardinen tillhör datateknik-studenten Jonatan Walck, 23. På hans soffbord ligger en hög PP-tröjor och skvallrar om att Jonatan är ordförande i Piratstudenterna Linköping. Från väggen blickar Luke Skywalker ner på oss, i bokhyllan hänger Chewbacca- och Darth Vader-dockor.

- Det här handlar om så mycket större frågor än om man ska få fildela eller inte. Det handlar om grundläggande demokratiska rättigheter, att man ska få ha rätten till privat kommunikation, säger Jonatan.

"Bra sporre"

Han och en Piratstudentaktivist på besök, Gabriel Sjölund, 25, är så långt från forna tiders pirater som man kan tänka sig. Gabriel undrar om vi vill ha påtår, Jonatan ler och svarar "gärna, tack!" Det här är två närmast lillgamla, snälla gossar. Och välformulerade.

- Piratpartiets framgång är en bra sporre för att jobba mer, säger Jonatan.

Vi knackar oss vidare i korridorerna och pratar med fem kvinnliga studenter — inte en enda har röstat på PP.

På Ryds asfalttennisbana spelar blivande civilingenjören Elias Trygg, 20, mot Caroline Silfvermåne, 20. Han Piratpartist, hon soffliggare.

"Vill kunna ladda filmer"

- Det är inget att hymla om, jag vill kunna ladda ner filmer gratis, förklarar Elias sin PP-röst. Caroline invänder att artisterna måste få betalt. Då hävdar Elias att "de har pengar så de klarar sig, Springsteen drog in 56 miljoner på sina tre konserter i Stockholm. Det har jag räknat ut själv".

Men Elias är undantaget. Alla andra Piratpartister vi möter uppger att hoten mot den privata integriteten är viktigaste röstskälet. Det gäller bland annat de blivande civilingenjörerna Daniel Svensson, 23, och Mikael Rudner, 23, som kommer kånkande med en bokhylla.

- Det får inte bli för många Big Brother-stater, på grund av terroristövervakning på nätet, säger Mikael. Daniel och Mikael vill kunna ladda ner musik fritt, men upphovsrättshavarna — låskrivarna — ska få betalt. De kan inte säga hur, kanske genom att artisterna själva uppmanar folk att betala om de vill.

Båda kan tänka sig att rösta på PP igen.

- Men de får se till att bredda sitt program så att de når en större målgrupp, säger Daniel.

- Ungefär som att Miljöpartiet hållit fast vid att miljön är viktig, samtidigt som de fått ett bredare program, säger Mikael.

"Vädra ut"

I det gemensamma köket i huset intill vill PP-anhängaren och elektroteknikstudenten Magnus Stigson, 22, också ha fler preciseringar från partiet.

- Jag tror de har åsikter som de bör vädra ut. Vi lämnar Piratland med en tydlig övertygelse:

Piratpartisterna må vara enkelspåriga, men de är inte dumma.

Långt därifrån.

EU-valet 2014 | Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN