Lyssnade inte på skalv-varningarna

NYHETER

Förvarningar om det förödande jordskalv som krävt minst 90 liv i södra Italien togs inte på allvar. Nu bråkar politiker och räddningstjänst om vem som bär ansvaret och ifall fler människoliv kunnat räddas.

Skalvet under natten till måndagen i L'Aquila ett tiotal mil öster om Rom skördade, enligt de uppgifter som var kända på eftermiddagen, minst 90 människors liv medan 1 500 skadats och över 50 000 blivit hemlösa. Men fler kunde ha räddats enligt stadsbor och en forskare som tystats av myndigheterna.

– Det är skandal, det som hänt. I tre månader har det kommit regelbundna skalv som blivit starkare och starkare, säger Maria Francesco i L'Aquila till nyhetsbyrån AFP.

De första skalven kändes i bergsområdet redan i mitten av januari. Utifrån mätningar av höga radonhalter spådde seismologen Gioacchino Giuliani ett större skalv och slog alarm. I slutet av mars uppmanade han människor att lämna sina hem. Men L'Aquilas borgmästare polisanmälde Giuliani för att ha spridit panik och han tvingades ta bort sina varningar från internet. Ett kommunalt utskott som värderar risker meddelade att småskalv är vanliga och att jordbävningar inte kan förutspås.

Civilförsvaret kritiseras

Civilförsvaret i regionen Abruzzo fick inte oväntat klä skott för tragedin sedan man tonat ned riskerna.

– Det är en tragedi som vi förvarnats om. Den senaste tidens varningar har underskattats, sade regionens regeringschef Stefania Pezzopane.

I den raserade staden försökte flera tusen räddningsarbetare till ljudet av fjärran och nära sirener att ta sig fram bland spillror av fyrvåningshus, bråte, glas och förvriden metall utspridda över gator och torg. De klättrade i rasmassor, trängde sig in i gränder, bredde ut filtar över skadade och kikade in i sprickor efter barn och gamla. Hundar sniffade i ruiner efter överlevande. På gatorna behandlade läkare skadade eftersom det inte gick att ta sig till stadens sjukhus.

TT