Wanja om beslutet: "Det har mognat fram"

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger att beslutet att lämna styrelseuppdragen i AMF, AFA och Aftonbladet har mognat fram den senaste tiden.

Enligt henne har det har inget att göra med att Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin i lördags sade att Lundby-Wedin borde lämna sitt uppdrag i AMF. Men det uttalandet har inget att göra med söndagens besked, säger Lundby-Wedin till TT.

– Nej, faktiskt inte. Det här hade jag tänkt igenom redan innan och jag måste säga att jag blev lite förvånad. Med respekt för Mona Sahlin, det där är inte en fråga som det Socialdemokratiska partiet på något sätt äger, säger hon och fortsätter:

– AMF Pension är inte en styrelse bland andra, vi sitter där för att vårda de kollektivavtalade pensions- och försäkringssystemen. Vi sitter där för att förvalta medlemmarnas kapital.

De senaste dagarna har Wanja Lundby-Wedins roll som LO-ordförande ifrågasatts.

TT: Fördes det fram några avgångskrav under mötet?

– Jag vill inte kommentera vad enskilda styrelseledamöter sade, men det är klart att det som hänt runt omkring AMF Pension har gjort att förtroendet för mig har fått sig en törn ute bland medlemmarna. Jag måste arbeta stenhårt nu för att visa att det får inte råda någon som helst tvekan om att jag hela tiden har medlemmarnas bästa för ögonen.

I lördags visade färska opinionssiffror att stödet för Socialdemokraterna minskat kraftigt, något som kopplats till turerna kring AMF.

– Det är oroande att opinionssiffrorna svänger så oerhört kraftigt nu. Ligger det någonting i att AMF-frågan påverkat då kommer väl siffrorna svänga igen om någon vecka när utredningen är klar och alla fakta ligger på bordet.

TT: Den socialdemokratiske riksdagsledamoten och partistyrelseledamoten Hans Hoff har sagt att du bör avgå?

– Det får stå för honom, det har jag inga synpunkter på.

AMF-skandalen – detta har hänt

Den 14 mars avslöjas att de högsta cheferna i AMF Pension skulle få 17 miljoner kronor i bonus – trots miljardförlust.

Den 17 mars får vice vd Ingvar Skeberg sparken sedan det avslöjats att han, för att skydda sina egna pengar, flyttade dem när det stod klart att AMF troligen skulle tvingas göra ett återtag, det vill säga skriva ned pensionsspararnas kapital. Samtidigt framkommer att LO varit med och infört bonussystemet i bolaget. Aftonbladet avslöjar att Christer Elmehagen flyttat sina pensionspengar.

Den 22 mars står det klart att förre vd:n Christer Elmehagen tjänat drygt fem miljoner per år under de sista tre åren samt att hans pensionsavtal då gav 32 miljoner kronor. Också Elmehagen har skyddat sina pensionspengar genom att flytta dem.

Den 23 mars visar det sig att LO godkänt ett förmånligt pensionsavtal också för AFA Försäkrings vd, värt minst 36 miljoner kronor.

Den 24 mars bryter den hårt trängda LO-basen Wanja Lundby-Wedin – som sitter i AMF:s styrelse – tystnaden och meddelar att hon känner sig ”lurad”. Ett uttalande som kritiseras både utanför och inom LO. Externa revisorer tillsätts för att granska vad som egentligen hänt.

Den 26 mars säger Elmehagen att det inte är möjligt att AMF:s styrelse varit ovetande om hans pensionsavtal.

Den 29 mars kommer revisorernas första rapport: Skebergs och Elmehagens flytt av pensionspengar var ett brott mot den lojalitetsplikt höga chefer har. Lundby-Wedin säger att 20 miljoner kronor ska återkrävas från Elmehagen.

Den 5 april avgår Lundby-Wedin från sin post i AMF-styrelsen. Hon ska också lämna andra styrelseuppdrag.

TT

Publisert: