Läsarna tveksamma till Moderaternas förslag

avLinda Cederberg

Inför dagens partistämma går Moderaterna in med gott självförtroende. Aftonbladets läsare är inte lika imponerade. Över 60 procent tror att Moderaternas valresultat blir sämre år 2010.

- Det enda Moderaterna har lyckats med är att ha lurat de svenska arbetarna som röstat på M, skriver signaturen Thomas, 29 år.

Moderaterna presenterade ett ambitiöst program inför partistämman i Västerås. Bättre kvalitet i vården, mer undervisning i skolan och startkontrakt för invandrare, är några av frågorna som ska debatteras. Aftonbladets läsare är inte lika övertygade om förslagens förträfflighet. När 31 775 röster hade kommit in i omröstningen trodde hela 60 procent att Moderaterna kommer att göra ett sämre resultat i nästa val.

Längre dagar upprör

Skolfrågorna engagerade många. Flera läsare tycker att det är bra med mer matte, andra tycker att man borde satsa på språk och idrott. Det som dock upprör flest är förslaget om längre skoldagar.

Skolungdomarna är kritiska mot förslaget:

Signaturen SydpoleN, 19 år, skriver: "Längre skoldagar är inte bra alls. Högstadiet gick jag 8-15:00 ibland 16:00 vilket är absolut max. På gymnasiet går jag för närvarande 08:30 till 17:00 varje dag och det är nästan så man inte orkar gå vissa dagar. Tror detta kommer resultera i att fler hoppar av."

Denieru, 14 år, är inne på samma spår: "OK för mer matte, men längre skoldagar tröttar bara ut en och får en att prestera sämre."

Även vissa vuxna tycker illa om förslaget:

Text, 54 år, skriver: "Jag har 2 pojkar under 13 år och de är redan skoltrötta. Dåligt med lärare, planering, lokaler, idrott och mat. 1-2 timmar läxa varje dag för alla lärare ger läxa fast klassläraren säger att de ska sitta max 20 minuter hemma. Jag tror inte de får bättre utbildning om Fredrik sätter in 2 timmar mer i skolan per dag. Jag tror de blir ännu skoltröttare."

”Har staten råd?”

Signaturen L3prechaun, 25 år, skriver: "Längre skoldagar utan att öka pengarna till skolan kommer bara att få motsatt effekt. Kolla bara på jobbet. Tänk er att ni har fått mer och mer att göra, med mindre resurser på sistone, vilket minskar lusten att göra ett bra jobb såklart. Att sen bli tvingad att jobba längre varje dag? Är det en bra lösning?"

Andra tycker att förslaget är bra:

Aeromagnus, 34 år, skriver: "Jag är lärare själv och på vår högstadieskola går eleverna till 16:00 tre dagar i veckan men 18:00 kanske är lagom. Vi är inte lärare längre, vi är kuratorer, socialarbetare, spanare, tjallare you name it. Vår tid går inte till att göra ämnena roliga eftersom vi måste se till att alla elever mår bra psykiskt. Resten av tiden går åt till att dokumentera allt vi ser och gör."

Lennholm, 26 år, skriver: "Längre skoldag är ett bra förslag. Men längre skoldag innebär mer lärartid, har staten verkligen råd med det med tanke på de nedskärningar som gjorts inom skolan tidigare. Att inte förlänga lärartiden och istället kalla elevernas extra tid för "eget arbete" duger inte."

Även vårdfrågorna fick läsarna att gå igång och debattera.

MyNight, 20 år, skriver: "Nollvision för skador i vården? Jo, det klart man inte ska skadas i vården, men VARFÖR sker de här felen? På grund av nedskärningar så det inte finns tillräckligt med personal och sköterskor och läkare är stressade och har inte tid."

”Privat vård fungerar bättre”

Astetilus, 47 år, skriver: " Lönen för vårdpersonal ska vara individuell och sättas efter kompetens, ansvar och resultat." Klassiskt verktyg för att sänka lönen för det stora flertalet. En moderat är en moderat är en moderat!

Signaturen JensBob, 32 år, Glumslöv, tycker att privat sjukvård är bra: Hur svårt ska det vara att förstå att privat sjukvård inte är det samma som att alla ska betala för sin egen sjukvård som i USA. I de europeiska länder där sjukvården är privat så fungerar också sjukvården många gånger bättre än den gör i Sverige, trots lägre skatter. Konstigt, eller hur?

Bam(s)e, 29 år, skriver: Tro inte att det startar privata vårdkliniker som tar hand om dyra höftledsoperationer. De startar upp och får många gånger betalt i form av hur många patienter de tar emot. Därför raggar de patienter för att få så många besök som möjligt av inte så sjukdomskrävande patinter. Det är ju inte heller där behovet är som störst som dessa privata sjukvårdskliniker startar upp, det är i områden där pengarna finns. Det blir inte längre en sjukvård som är behovsstyrd.

Moderaternas partistämma pågår från och med i dag, torsdag, till och med söndag. Aftonbladets Johanna Melén bloggar och rapporterar direkt ifrån Västerås.