Campare är besatta av choklad

NYHETER

Äter dubbelt så mycket choklad som resten av svenskarna

1 av 2
Mest poppis i sommar-Sverige.

En ny kartläggning av semestersvenskars chokladvanor visar att folk som semestrar på campingar är mest sugna på choklad i Sverige.

Kvinnor är mer sugna på choklad än män.

Undersökningen, som genomfördes i april i år av omvärlds- och analysföretaget United Minds på uppdrag av chokladjätten Marabou, omfattade 1000 svenskar av olika kön och ålder och med olika semestervanor.

– Vi har försökt kartlägga svenskars förhållande till choklad och kan tydligt se skillnader mellan kön och olika semesterfirare, säger Malin Jönsson som är marknadschef på Marabou.

Campare mest sugna

Resultatet av undersökningen visar på tydliga tendenser i chokladsug: allra mest sugna på choklad i semestersverige är campare och husvagnssemestrare. Av dem är 36 procent sugna på choklad en eller flera gånger om dagen. I samma grupp uppger också 40 procent att de ”har ett passionerat förhållande till eller är helt besatta av” choklad. Camparen Helena Sundqvist från Ystad äter ofta choklad — och det bli mer i husbilen än annars.

— Det är klart att det blir mer choklad när man är ute och campar. Vi brukar ställa upp husvagnen på någon camping, och sedan stanna där över sommaren. I husbilen bli det att man unnar sig mer. Speciellt på kvällarna, när man tittar på tv. Min man tittar på sporten och sedan ser vi deckare, och ju mer spännande det är desto bättre passar det med en liten chokladbit till, säger Helena.

Campare och husvagnssemestrare har också svårast av alla semesterfirare att sluta äta choklad när de väl börjat. Hela 67 procent från den gruppen uppger i undersökningen att de äter upp all choklad på en gång när de väl har börjat.

Skillnader män och kvinnor

En annan intressant siffra är den stora skillnaden mellan antalet män och kvinnor som uppger att de är sugna på choklad en eller flera gånger om dagen. Endast 25 procent av männen mot 36 procent av kvinnorna vill ha choklad varje dag. Skillnad mellan könen märks också på frågan om man äter upp all choklad på en gång, eller kan spara till senare. 90 procent av männen och 80 procent av kvinnorna kan göra det.

I samma undersökning har deltagarna fått svara på vilken typ av choklad de köper. Allra populärast bland semesterfirarna är vanlig mjölkchoklad, liksom den är bland resten av svenskarna.

— Jag äter allra helst Marabous vanliga mjölkchoklad, i chokladkaka. Min man, han är lite latare och mer pedantisk så han köper rullarna. Gärna schweizernöt, berättar Helena Sundqvist.

I allmänhet i Sverige går tendensen går mot mer mörk choklad.

– Alla har ju ett speciellt förhållande till choklad och det är roligt att se att fler även börjar uppskatta mörk choklad, kommenterar Malin Jönsson.

74 procent av barnfamiljerna och 67 procent av husvagnssemestrare och campare föredrar mjölkchoklad medan knappt 50 procent av gruppen äventyrare hellre håller sig till mörk choklad. Det verkar också som att fler äldre än yngre väljer att äta mörk choklad. Hälften av deltagarna i undersökningen som är över 56 år föredrar mörk choklad. Jämfört med ungdomar mellan 18 – 22 år, där endast 17 procent helst ville ha mörk choklad.

Lina Thorén / Minimedia