– Säg det här i kväll, Mona Sahlin!

Publicerad:
Uppdaterad:

Bara på Aftonbladet.se: Ungdomsförbunden skriver talet som partiledaren borde hålla i Almedalen

Jytte Guteland, förbundsordförande SSU.
Jytte Guteland, förbundsordförande SSU.

Jag skulle ha talat om den svikna ungdomsgenerationen.

Europaparlamentsvalet är över. I eftervalsdebatten har många levererat tvärsäkra slutsatser om vilken fråga som avgjorde. Likväl saknas helt analyser kring det låga valdeltagandet. Enligt Synovates eftervalsmätning avstod 66 procent av ungdomsväljarna från att rösta. I denna siffra döljs en avgörande utmaning för Socialdemokraterna inför riksdagsvalet.

”Jobben först” var Socialdemokraternas budskap i EP-valrörelsen. De unga höll med. Bland de unga mellan 18-28 år uppgav en stor majoritet att sysselsättningen var den viktigaste frågan i valet. Ändå valde majoriteten av ungdomarna soffan. Varför litade man inte på partierna?

Du Mona Sahlin, som leder Sveriges största parti vet förstås att arbetslösheten är skyhög bland de unga.

Ni Socialdemokrater känner till, och upprepar ofta, att 160 000 unga saknar jobb. Men tänker ni på vilken sorg och hopplöshet varje arbetslös behöver möta? Tänker ni på att varje ung som drabbas förlorar lite mer självförtroende varje dag? Ser ni vad arbetslösheten gör med livet för den som drabbas? Förstår ni att ungdomsgenerationen förlorar hoppet om framtiden? Förstår ni att det är bråttom?

Vi vill att ni ska ta del av de ungas berättelser. Som den arbetslösa tjejen som beskrev sin dag så här: ”Jag vaknar tröttare än någonsin, somnar om. Tvingar mig tillslut upp från sängen. Solen skiner och folk har picnic i parken. Själv orkar jag mig inte ut. Det finns inga lediga glada dagar i mitt liv nu. Ångesten över arbetslösheten förstör.”

Vi kräver att ni partiföreträdare lägger blockpolitiken åt sidan ett tag. Vi vill att ni lämnar de partipolitiska ringhörnorna och möts i en konstruktiv anda för att rädda ungdomsgenerationen.

Det krävs en blocköverskridande nationell kriskommission för att bryta ungdomsarbetslösheten. Riksdagspartier, stat, kommuner, landsting, näringsliv, fackföreningsrörelse och ungdomsorganisationer behöver alla hjälpas åt för att skapa jobb åt dagens unga.

Klarade samhället att ge unga jobb under 30-talskrisen vore det skamligt om 2000-talets Sverige hade lägre ambitioner.

Socialdemokraternas dag

16.00 Alliansens partisekreterare presenterar resultatet av sina "Samtal med Sverige".

19.00 Mona Sahlin håller tal.

Jytte Guteland, förbundsordförande SSU

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN