Samiska Halloween-kostymen kritiseras

avMiriam Bratt

Två Halloween-kostymer som påminner om samernas traditionella dräkt har de senaste dagarna väckt debatt på sociala medier.

Nu har Partykungen som sålde dem dragit tillbaka produkterna och bett om ursäkt.

– Jag trodde inte att man skulle behöva uppleva det här i Sverige år 2018, säger Henrik Blind, samisk kommunpolitiker och miljöpartist.

Sakta men säkert närmar sig Halloween och redan nu börjar snack om maskeradtips och kostymer synas på sociala medier.

Två av de kostymer som blivit omtalade de senaste dagarna är de dräkter som sålts på Partykungen och som påminner om samernas traditionella dräkt som kallas kolt. Dräkterna, som riktar sig till barn och damer, har mötts av en ordentlig kritikstorm.

– Kolten är en kulturmarkör som berättar vem man är, vart man kommer från och vad man tillhör. Att välja att göra det till ett roligt inslag på ett barnkalas känns ju faktiskt otroligt historielöst och respektlöst, säger samiska samhällsdebattören och politikern Henrik Blind (MP).

1 av 2 | Foto: Skärmdump/Partykungen

Henrik är bara en av alla de som kritiserat produkterna och det har i sin tur lett till att Partykungen tagit bort dem ur sitt sortiment.

– Vi reagerar på all form av feedback och är det så att många människor känner sig kränkta av en produkt, så som det var i det här fallet, så är det självklart att vi inte ska sälja den produkten, säger Joel Svensson, företagets VD.

De två dräkterna hann ligga ute på hemsidan under några dagar och enligt Henrik hade ingen i personalen noterat produkterna.

– Vi köper in mycket nya grejer, särskilt nu inför Halloween. Vi har självklart ett filter för att se till att vi inte köper in saker som vi tycker är olämpliga att sälja och den har hade ju passerat filtret obemärkt. Så det här var ju en miss från vår sida.

1 av 2 | Foto: Carl-Johan Utsi

Henrik hoppas nu att ingen kommer att bära kolt som utklädnad på Halloween.

– Jag kommer aldrig acceptera att jag och min kultur ska vara en maskerad. Vi är i allra högsta grad på riktigt, människor med kött och blod, säger Henrik.

ARTIKELN HANDLAR OM

Halloween

Samer