SD-toppen erkänner – bokade större hotellrum åt familjen

Riksdagsledamoten Patrick Reslow erkänner att han vid flera tillfällen bokat större hotellrum för att familjen skulle följa med.

I samtliga fall har skattebetalarna fått stå för hela kostnaden.

– Jag får nog boka via riksdagen hädanefter, och inte boka själv, säger Reslow.

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur Patrick Reslow bokat sviter för upp till 3 290 kronor i Sverige och 4 000 kronor utomlands.

Flera hotell har uppgivit att SD-toppen bokat in flera personer i rummet – men Reslow har inte gjort några avdrag för medföljande som riksdagens regler kräver.

Lägenhet för 27 000 kr

Under Almedalen i somras bokade Reslow en lägenhet för 27 000 kronor i Visby för sin familj.

När Aftonbladet intervjuade Reslow uppgav han att familjen bara var på plats över en dag i slutet av veckan – trots att det inte stämde.

Efter att Aftonbladets publicerat en bild på Reslow tillsammans med sin familj – tagen utanför lägenheten tidigt under Almedalsveckan – medger Reslow nu att det blev fel.

– Det blev konstigheter där i den intervjun. Det blev det, säger SD-ledamoten.

Lämnar ny version

Nu lämnar Reslow en annan version av sin Almedalsresa.

Enligt Reslow var tanken att familjen skulle följa med.

Först skulle de bo i en trerumssvit för 3 290 kronor i Västervik, sedan i lägenheten i Almedalen för 27 000 kronor, och på vägen hem i ett familjerum för 1 790 kronor i Jönköping.

Men planerna ändrades.

I dag uppger Reslow att han bodde själv på samtliga ställen – så skattebetalarna fick stå för hela notan.

– Jag bor själv i de här två hotellen och jag bor själv i lägenheten. Däremot när jag kommer till Gotland, på söndagen tror jag det var, så möter jag upp hustrun och min pojke. Så vi åker iväg och hämtar nycklarna till lägenheten.

”Det kan se konstigt ut”

Reslow vill inte uppge var hans familj har bott någonstans i Visby.

SD-ledamoten säger att de varit i hans lägenhet – men inte sovit där.

– Jag kan ha gäster i ett rum, det viktiga är att när man gör ett avdrag, ska det handla om att någon sover i lägenheten eller hotellrummet. Visst, det kan se konstigt ut när man har en bokning på flera personer och sen bor man där själv. Jag har inte reflekterat över hur man gör i den situationen. Jag har bara utgått från att ja, rummet är där, så jag får ta det.

Totalt sex hotell och uthyrare har uppgett för Aftonbladet att Reslow bokat boende för fler än en person, bland annat sviter och familjerum.

Enligt SD-ledamoten har tanken varit att hans anhöriga skulle följa med under tjänsteresorna.

När anhöriga följer med ska detta redovisas och då får ledamoten betala 25 procent av boendekostnaden själv. Reslow har inte gjort några sådana avdrag.

”Det kan se märkligt ut”

Hans förklaring är att planerna ändrats – i samtliga fall.

– Så att bokningen och den faktiska övernattningen stämmer inte överens. Så ja, jag håller med om att det kan se märkligt ut. Men ja, jag kan inte säga mer än så. Det är så det har gått till.

Du har ändå bokat för flera personer – oavsett om någon sovit där eller inte – har du bokat större boenden än vad du behöver?

– Absolut är det så.

Ett mycket dyrare boende också?

– Ja, det behöver inte vara det. Vad skulle hända om jag bokade av rummet och försökt boka ett nytt? Då skulle det förmodligen vara så att jag inte fick något rum – eftersom det är fullbokat – det kan till och med vara dyrare.

”Ska inte boka själv”

Det vanliga är att riksdagsledamöterna bokar sina resor via riksdagens resebyrå. Reslow däremot bokar ofta själv och får på så vis kvitto direkt från hotellet – där det sällan framgår hur många som övernattat. När han lämnar in dessa kvitton får han alltid full ersättning.

Efter Aftonbladets avslöjanden uppger Reslow att han inte längre ska boka hotell själv.

– Jag får nog boka via riksdagen hädanefter, och inte boka själv, för då vet jag alla fall att det blir rätt i slutändan, man kan lägga till och dra av.

LÄS OCKSÅ:

Partiledarna eniga: ”Kontrollen måste skärpas”
Caroline Szyber (KD) lämnar riksdagen
Semestrar med familjen – låter skattebetalarna betala hotell
S-politiker flyger mest – vägrar svara om bonuspoängen
Efter granskningen: M-toppen Michael Svensson lämnar politiken

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE